Gazprom-cég segíthet Makón

2011.06.09. 17:05

Ismét nekifut a kanadai Falcon a makói gázvagyon felszínre hozásának. A társaság hazai leányvállalata, a TXM Kft. szándéknyilatkozatot írt alá - a Gazprom Neft kontroll alatt lévő - szerb NIS vállalattal, aminek értelmében a szerb társaság az algyői formációnál saját költségén három különálló kutat fúrhat, és tesztelhet. Amennyiben a kutatás sikeres lesz, a felek közösen termelik majd ki a földgázt, amelynek bevételeiből is fele-fele arányában részesülnek - ismertetik a nemzetközi lapok a Falcon közleményét.

A megállapodás értelmében a NIS 1,5 millió dollárt fizet a TXM-nek, amit követően saját költségén 2012 december végéig három kutat fúr és tesztel a TXM kutatási területéhez tartozó Algyő formációnál. Amennyiben a kutatás sikeres, akkor a NIS-nek további 2,75 millió dollárért joga lesz magát bevásárolni a kitermelésbe is, és innentől kezdve a felek közösen viselik majd a további szükséges beruházások terhét, és fele-fele arányban részesülnek a bevételekből is.

Az egyébként Gazprom Neft kontroll alatt lévő NIS-t megelőzően a Falcon (TXM) a Mollal és az amerikai Exxonnal közösen tett kísérletet a makói nem konvencionális földgázvagyon felhozatalára, azonban az akkori kísérletek nem jártak sikerrel, és a közös kutatási projekt felbomlott.