Kamatemelést várnak Londonban

2011.06.23. 17:24

Jelentős akadályai vannak egyelőre a magyar jegybanki kamatcsökkentésnek, sőt hosszabb távon változatlanul inkább kamatemelésre mutatkozik esély - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői csütörtöki előrejelzésükben közölték: az MNB előző nap közzétett új inflációs jelentése - legalábbis a belső makrodinamikai prognózisok esetében - egybeesik a cég várakozásaival.

Azzal az MNB-állásponttal kapcsolatban azonban, amely szerint a mostani 6,00 százalékos jegybanki alapkamat huzamosabb fenntartásával elérhető a 3 százalékos inflációs cél 2012 végére, a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint az euróövezeti periféria folytatódó problémái miatt növekedni fog az MNB-re nehezedő nyomás "néhány további" kamatemelés végett jövőre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is hasonló előrejelzést állítottak össze. A ház szerint a legvalószínűbb az, hogy hosszabb ideig fennmarad a jelenlegi MNB-alapkamat, ám a cég citybeli szakértői továbbra is úgy tartják, hogy a kamatcsökkentés előtt komoly akadályok állnak. A Morgan Stanley szerint a monetáris enyhítéshez csökkenniük kellene az euróövezeti periféria piaci feszültségeinek, enyhülniük kell a piaci félelmeknek is a közép-kelet-európai térséget fenyegető euróövezeti "járványveszéllyel" kapcsolatban, a magyarországi államháztartási konszolidációnak folytatódnia kell, és az MNB által az inflációról alkotott "szelíd nézetnek" is valóra kellene válnia.

A Morgan Stanley elemzői szerint jóllehet az MNB a legutóbbi kamatemelések során proaktív módon járt el, ez nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban kamatcsökkentéseket hajthatna végre.

A cég szerint a távlati kockázatok továbbra is inkább a kamatemelés felé hajlanak. A Morgan Stanley londoni szakértői közölték: ezt a várakozásukat elsősorban az indokolja, hogy véleményük a magyarországi dezinflációról "kevésbé konstruktív", mint a magyar jegybanké. A cég elemzői 2012 végére 6,50 százalékos MNB-alapkamatot jósoltak.