Felavatták a gönyűi erőművet

2011.06.27. 15:36
Ünnepélyes keretek között, a köztársasági elnök és az energiaügyi államtitkár jelenlétében adták át ma az E.On új magas hatásfokú erőművét Gönyűn. A német hátterű energiaszolgáltató beruházásában felépített, bruttó 433 MWe teljesítményű kombinált ciklusú erőmű 600 ezer háztartás ellátására képes.

A mai napon ünnepélyes keretek között adták át az E.On új gönyűi erőművét. A 433 MW-os kombinált ciklusú erőmű hatásfoka 58 százalék, Az egység éves gázfelhasználása kb. 580 millió köbméter. A két év alatt befejezett beruházás értéke közel 400 millió euró. A terület alkalmas a most kiépült termelőkapacitás megduplázására.

A 2009 januárjában kezdődött, idén májusban zárult építkezés eredményeként elkészült létesítményben egy 285 megawattos gáz- és egy 148 megawattos gőzturbina termel áramot, 600 ezernél több háztartás energiaellátását biztosítva ezzel.

Tavalyelőtt 33,5 százalék volt a hazai erőművek átlagos hatékonysága - adott összehasonlítási alapot az itt elért 59 százalékos eredményhez Bencsik János klímaügyi és energetikai államtitkár, hozzátéve, hogy a cél a termelés kétharmadát adó alacsony hatékonyságú erőművek kivezetése az energiarendszerből. Ha ez lépcsőzetesen történik, az lehetőséget ad a rendszerszabályozás átalakítására is, fűzte hozzá.

A hivatalos átadóünnepségen Bencsik mellett részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Rainer Hauenschild a Siemens AG Business Unit Energy Solutions részlegének vezérigazgatója, Major Gábor Gönyű polgármestere, Bernhard Fischeraz E.On Generation vezérigazgatója, Konrad Kreuzer az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke, és Katona Zoltán, az E.On Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója.