FT: Orbánról sugárzott a büszkeség

2011.06.28. 12:16

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök budapesti látogatásáról közölt jegyzetet kedden internetes kiadásának blogrovatában a Financial Times. A londoni gazdasági napilap tudósítója, Kester Eddy szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao régi jó barátokként viselkedtek, és Orbánról "sugárzott a büszkeség" a megállapodások aláírása során.

A Financial Times írása felidézi, hogy Orbán Viktor történelmi megállapodásnak nevezte a magyar kötvényvásárlásokra szóló kínai vállalást, Ven Csia-pao pedig ígéretet tett Kína, Magyarország és a térség "hagyományos barátságának" erősítésére.

A blogjegyzet szerzője ugyanakkor idézi Bíró Nagy Andrást, a Policy Solutions politikai elemző és kommunikációs tanácsadó intézet igazgatóját, aki szerint mindez "hatalmas fordulat Orbán és a Fidesz részéről". Bíró Nagy András szerint Orbán Viktor és pártja tavaly nyárig még bírálta Kínát az emberi jogok miatt, és a magyar miniszterelnök csak tavaly ősszel kezdett beszélni az Ázsia és Kína felé mutató új külpolitikai irányvonalról.

Mindazonáltal Bíró Nagy András is elismeri, hogy a látogatás gazdasági eredményei "figyelemre méltóaknak tűnnek", különösen az egymilliárd eurós hitelkeret teremthet lehetőségeket, a kötvényvásárlásra tett kínai ígéret pedig azt jelentheti, hogy "új játékos" tölti be az "Orbán által tavaly nyáron hazaküldött IMF" szerepét.

Az írás szerint sok nyugati cég, amely megjelent Kínában, úgy találta, hogy nem olyan könnyű ott boldogulni, Magyarországon azonban nem sokan foglalkoznak egyes külföldi beruházók kedvezőtlen tapasztalataival. "A média jelentős része manapság kormánypárti, és jórészt átvette a Ven-látogatással kapcsolatos hivatalos irányvonalat" - áll a Financial Times jegyzetében.

A kínai miniszterelnök magyar látogatásával a Financial Times Deutschland cikke is foglalkozik, szerintük a magyarok lelkesedése kissé korai. Felidézik: januárban Ven azzal udvarolt a spanyoloknak, hogy ők "Kína legjobb barátai Európában",és "aktív szerepvállalást" ígért az adósság leküzdésében. Ám amikor José Luis Zapatero spanyol kormányfő büszkén bejelentette, Kína 9 milliárd dollár összegben spanyol államkölcsönt akar vásárolni, Peking hirtelen elhallgatott. Ugyanez érvényes Portugáliára és Görögországra nézve, amelyeknek Peking szintén milliárdok folyósítására tett ígéretet.