Benedek
-4 °C
5 °C

Most kezdődik a harc az INA-ért?

2011.07.06. 15:53

Csak most kezdődik a küzdelem az INA horvát olajtársaságért, s a szembenálló felek nem fognak válogatni az eszközökben, írta a Business.hr című horvát gazdasági hírportál szerdán annak kapcsán, hogy Orbán Viktor kormányfő előző nap Strasbourgban kizárta, hogy a magyar állam résztulajdonosként hozzájárul a Mol és az INA közötti szerződés módosításához.

A horvát sajtó szerdán jobbára tényszerű tudósításokban számolt be arról, hogy magyar lapértesülés szerint a horvát főügyészség kérte  - a horvát sajtó tudomása szerint Zágrábban Ivo Sanader volt horvát kormányfő megvesztegetésével gyanúsított - Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a kiadatását. A horvát lapok ismertették a horvát főügyészség cáfolatát is. Szintén beszámoltak Orbán Viktor magyar kormányfő strasbourgi kijelentéséről, amely szerint a magyar állam nem járul hozzá a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához.

A Vjesnik szerint Orbán Viktor ezzel reagált arra a horvát sajtóértesülésre, amely szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi zágrábi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést.

A Business.hr című horvát hírportál szerint Orbán Viktor kijelentése egyértelműen megerősíti, kíméletlenek lesznek a horvát kormány és a Mol közötti tárgyalások az INA irányításának átalakításáról, a szembenálló felek céljaik elérése érdekében nem válogatnak majd az eszközökben. Horvát jogi szakértők mindazonáltal figyelmeztetik a horvát kormányt, nem szabad túlságosan számítania arra, hogy megsemmisíthető a Mol-lal 2003-ban kötött részvényesi szerződés és annak 2009-es módosítása. E dokumentumok jogi semmisségét ilyen helyzetekben igen nehéz bizonyítani, mivel érvekkel kell alátámasztani, hogy a szerződések valóban kétséges jogi és erkölcsi alapokon alapultak - jegyezte meg a hírportál, emlékeztetve: a Mol határozottan cáfolta a vesztegetés vádját.

A Jutarnji list című horvát lap megszólaltatta Vladimir Socort, a washingtoni Jamestown Foundation politikai elemzőjét, aki vélte: a háttérben orosz érdekek húzódnak meg. Az elemző szerint Oroszország ellenzi az Adriai-tenger horvátországi partszakaszától Közép-Európáig megépítendő energetikai folyosó tervét, ezért megpróbálja megbolygatni a Mol horvátországi helyzetét. Az oroszok rendszerint helyi szövetségeseket használnak fel ahhoz, hogy a Mol-t megpróbálják megfosztani az INA felügyeletétől - tette hozzá az elemző. Socor szerint a horvát kormány az INA felügyelőbizottságának elnökén, Davor Sternen keresztül próbálja meg kiszorítani a Mol-t az INA-ból.

Stern a Jutarnji listnek nyilatkozva elismerte, jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban - ahol 16 évig dolgozott -, de azt állítja, nem tud arról, hogy akár egyetlen orosz vállalat is érdeklődne az INA iránt, és azt hangoztatta, hogy ő a horvát érdekeket képviseli.