Stabilitás: Selmeczi hibás adatokból von le következtetést

2011.08.09. 07:20

Az éves GDP három százalékát pazarolták el a magán­nyug­díjpénztárak, állította Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja sajtótájékoztatóján.

Selmeczi a  a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatára hivatkozva elmondta: amennyiben a magán­nyug­díj­pénz­tárak (mnyp) a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartották volna, a jelenleginél 700 milliárd forinttal lenne nagyobb a tagok vagyona, a 3160 milliárd forint így 22,1 százalékkal lehetne több.

Akad szakértő, aki szerint ez a különbség éppen azt mutatja, mennyire kockázatos a magyar állam, adósságlevelei után ilyen jelentős "felárat" kellett fizetnie. Amúgy maga a felvetés is abszurd, hiszen nagyobb összegek befektetésénél alapszabály a diverzifikáció,írja a Napi Gazdaság.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint alapvetően hibás adatokból von le téves következtetést Selmeczi. Emiatt indítványozták, hogy a miniszterelnöki megbízott hozza nyilvánosságra a kijelentéseinek alapját képező adatsorokat, a számítások metodikáját.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) 1998 és 2010 közötti idősoraiban látható, hogy ebben az időszakban közel 160 ezren visszaléptek az állami rendszerbe, ami jelentős torzulásokat eredményez. A tévedés mértékét azonban a Stabilitás a számítás alapját képező tényleges adatsorok nélkül nem tudja megbecsülni.

A számításnak ilyen módon eleve csak akkor volna értelme, ha a pénztárak a működésük 12 éve alatt mindig egyforma cash flow-val rendelkeztek volna és a hosszú lejáratú állampapírok indexe mindennap egyformán emelkedett volna. Utaltak arra is, hogy a mindenkori kormányzat rendeletekben határozta meg a befektetések kereteit. Ugyanez egyébként a helyzet − bár erről nem ejt szót a szövetség − az elszámolható költségekkel kapcsolatban is. A kasszák fennállásuk alatt erre 150 milliárd forintot fordítottak − borzongott a biztos, aki a kieső pénzre vonatkozó plasztikus példáiba ezt is beleadta.

A csekélyebb államadósság alacsonyabb kamatokat hozhat. Kérdés viszont, hogy a kormány gazdaságpolitikájának hitelessége ezt a gyakorlatban mennyire igazolja majd − jelenleg az országkockázati felár és a hozamok nem igazán mutatják ezt, annak ellenére, hogy a nyugdíjpénz már az államnál van.

Selmeczi szerint több mint félmillióan nem is részesültek reálhozamban. Azt azonban nem tette hozzá, hogy 40 százalékuknak semmilyen befizetése nem volt − hangsúlyozta a Stabilitás.