Vásárlással védte az MNB a forintot?

2011.08.10. 13:17 Módosítva: 2011.08.10. 13:18

A piaci szóbeszéd szerint a Magyar Nemzeti Bank indirekt módon, a svájci BIS-en keresztül a 275 forint fölött eurószinteken forintot vásárolhatott az árfolyam stabilizálása érdekében, közölte a Portfolio.hu kérdésére egy devizakereskedő. Az MNB sajtóosztályán azt közölték: "ahogy a múltban sem, a jegybank most sem kíván devizapiaci műveletekkel kapcsolatos kérdéseket kommentálni."

A forint az euróval szemben az elmúlt napok nagy külpiaci feszültsége és a cds-felár komoly emelkedése ellenére is viszonylag jól tartotta magát, a 275 feletti tartományokból rendszerint az erősödés felé mozdult a minimálisan javuló külső hangulat mellett is. Emiatt gondolja több devizapiaci kereskedő, hogy ebben a mozgásban a Magyar Nemzeti Banknak indirekt módon szerepe lehet, a Nemzetközi Fizetések Bankján (BIS) keresztül a forint mellett intervenciós megbízást hajthatott végre. Ezt a magyar kereskedők nem látták a kereskedési könyvekben.

A Portfoliónak arra a kérdésére, volt-e az elmúlt napokban arra utaló jel, hogy a külföldiek a forintgyengülési hullámokban, további gyengülésre irányuló pozíciókat nyitottak volna nagyobb összegben, a megkérdezett kereskedő nemmel válaszolt. Szerinte átlag körüli forgalom bonyolódott a bankközi devizapiacon az elmúlt napokban és meglátása szerint azért nem nyitottak nagyobb összegben forint elleni pozíciókat a külföldiek, mert a pozícionáltság mindkét irányba viszonylag alacsony a piacon, nincs igazán tehát érdekük a forint ellen "menni".

Az amerikai kamatdöntés és az azt követő nemzetközi hangulatjavulás ma intenzív, 0,2-0,3 százalékpontos hozamcsökkenést is eredményezett a magyar állampapírpiacon, írta a Portfolio.hu. Az általános piaci vélekedés szerint a külföldi befektetők inkább kivárnak a magyar állampapír pozícióikat illetően, nincsenek érdemi eladások (ezt jelzi a történelmi csúcs közelében lévő állományuk is), mert ha nagyobb tételben kezdenének eladni, akkor igen nehéz lenne azt ténylegesen, viszonylag jó árak mellett végrehajtani a piac "kiszáradása" miatt. A holnapi kötvényaukciókon - amennyiben a külpiaci javuló hangulat kitart - feltehetően ismét intenzív vételekkel jelentkeznek majd a külföldiek.