Simor: Egyhangú döntés született

2011.08.23. 15:56 Módosítva: 2011.08.23. 16:00

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai ülésén a kamatlábat illetően "egy javaslat volt és egyhangú döntés született" - jelezte a mai kamatdöntési sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök. Mint ismert, az MNB ma sorozatban hetedik hónapban hagyta változatlanul azaz 6 százalékon az alapkamatot.

Simor a tájékoztató elején azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban beérkezett inflációs adatok nem okoztak meglepetést a jegybanknak, azok összhangban voltak a júniusi inflációs jelentésben vázolt pályával. Eközben viszont a reálgazdasági adatok "a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak".

Összességében jelzése szerint a monetáris tanács továbbra is úgy látja, hogy a költségsokkok miatt az infláció idén meghaladhatja a 3 százalékot, a jövő év végére azonban a cél közelébe süllyedhet, de ehhez "huzamosabb ideig szükséges lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására". Ez a rövid távú, piacon mutatkozó kamatcsökkentési várakozások enyhülését okozhatja.

A jegybankelnök kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt időszakban a forint az euróhoz képest meglehetősen stabilan viselkedett. Simor András szerint nem jelentkezett a forint árfolyamában, hogy globális hatásokra Magyarország kockázati megítélése kedvezőtlenebbé vált.

Rámutatott: látható, hogy a konjunkturális kilátások a világban romlanak, ennek van hatása Magyarország növekedési lehetőségeire is. Az eddigi inflációs adatok azonban nem tértek el az előre jelzett alappályától - erősítette meg.

A jegybank elnöke úgy vélte, hogy a költségvetésre egy ilyen lassulás kedvezőtlenül hat. Az, hogy pontosan milyen a hatása, nagymértékben függ a lassulás szerkezetétől - mondta, hozzátéve, hogy más helyzet az, ha a belső fogyasztás, és megint más, ha a nettó export esik vissza, részletes adatokkal a GDP szerkezeti adatait illetően azonban még nem rendelkeznek.

Simor András megnyugtatónak és biztatónak tartja, hogy a miniszterelnök a múlt héten tett nyilatkozatában határozottan kiállt a 2012-es költségvetési hiánycél és az államadósság-csökkentő program mellett. Az, hogy a kormány ezt hogyan akarja elérni egy romló világgazdasági helyzetben, majd a 2012-es költségvetés beterjesztésekor derül ki. "Az biztos, hogy nem könnyű feladat előtt áll a kormány" - jegyezte meg Simor András.