Tiltakozik az osztrák pénzügyminiszter is

2011.09.13. 10:54
Maria Fekter
Maria Fekter
Fotó: Dominique Faget

Levélben tiltakozott az osztrák pénzügyminiszter a devizahitelek rögzített árfolyamon való törlesztésére kidolgozott magyar kormányzati javaslat ellen, jelentették osztrák lapok.

Maria Fekter hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek írt levelében tiltakozott a devizahitelek hivatalosan rögzített árfolyamon tervezett "kényszer-átváltása" ellen, írta keden a Wirtschaftsblatt.

Fekter szerint a lépés "hatalmas és azonnali veszteségekhez" vezet az egész magyar bankrendszerben és "veszélyezteti Kelet- és Közép-Európa egészének pénzügyi stabilitását". Az osztrák pénzügyminiszter szerint "a tervezett intézkedések a jogbiztonság olyan mértékű sérülését jelentik, amelyre eddig egyetlen EU-tagországban sem volt példa". Úgy vélekedett, hogy az intézkedés piacgazdaságban elfogadhatatlan gyakorlat, és "nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat".

Fekter szerint ha valóban érvénybe lép a törvény, legalábbis biztosítani kell a magyar és a külföldi kézben lévő bankok egyenlő bánásmódját. Az osztrák miniszter emlékeztetett az úgynevezett Bécsi Kezdeményezésre. Ennek keretében a külföldi bankok 2009-ben vállalták, hogy nem vonnak ki tőkét a térségből.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök hat területre vonatkozó akciótervet hirdetett hétfőn a parlamentben. Megvalósíthatónak nevezte azt a pénteken ismertetett javaslatot, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthetik adósságukat. A kormány kezdeményezni fogja azt is, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok,  s javaslatot tesz a kamatszámítás átláthatóbbá tételére is.

Az osztrák külügyminiszter hétfőn nap Brüsszelben azt mondta, Ausztria bankjait "létükben fenyegeti" a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott kormányzati program. Michael Spindelegger szerint az osztrák bankok mintegy hat milliárd euró erejéig érintettek a magyarországi devizahitel-állományban. Osztrák részről felvetették, hogy szükség esetén lépnie kellene az Európai Bizottságnak, az Európai Bírósághoz lehetne fordulni.

Megdöbbenéssel fogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó magyarországi javaslatot az osztrák jegybank (OeNB), jelentette hétfőn az osztrák hírügynökség. Az OeNB szerint a megoldás jogbizonytalanságot okoz.

A Magyar Bankszövetség szintén elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségét. A  bankokat érintő többi javaslatról kész tárgyalni.



  • Hírek
  • Árfolyam