10,4 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH

2011.09.27. 13:31

210 előterjesztést kapott véleményezésre a GVH 2010-ben, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2009-ben. 77 olyan jogszabály jelent meg, amelyet véleményeznie kellett volna, de nem kapta meg, miközben a megküldött 210 előterjesztésből 52 a piacok működése szempontjából érdektelen volt, derül ki a Gazdasági Versenyhivatal éves jelentéséből, amelyet kedden fogadott el az országgyűlés.

A jelentés szerint tavaly 123 versenyfelügyeleti eljárás indult, ebből az év végén 97 eljárás volt folyamatban, négyet felfüggesztettek. A korábbi évekről áthúzódó eljárásokkal együtt 132 eljárást zárt le és összesen mintegy 10,4 milliárd forint bírságot szabott ki a versenyhivatal.

A kartellügyekben hat eljárás zárult le 2010-ben, összesen 9,6 milliárd forint összegű bírsággal. A két legnagyobb összegű bírságot a vasútépítő kartell és a malomkartell ügyben szabták ki.

Üdvözlik az ármoratóriumot

A beszámoló meglepő része, amikor üdvözli a 2010. évi LV. törvényt, amely Rogán Antal javaslatára bevezette az ármoratóriumot a villamos energia és földgáz ágazatban. Itt valószínűleg hivatkozási hibáról van szó, alighanem a 2011. évi XXIX. törvényre gondol a jelentés, a jogharmonizációt, a szolgáltatóváltások megkönnyítését és a fogyasztóvédelem erősítését ugyanis ez a törvény próbálta megcélozni.

A beszámolóból kiderül, hogy a GVH tavaly kiemelt figyelmet fordított a sérülékeny fogyasztók fokozottabb védelmének biztosítására, így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő reklámok elleni fellépésre, a versenykultúra fejlesztésére. Azzal azonban, hogy a hatósági árak, a különadók, a visszamenőleges hatályú törvényalkotás hogyan hatott a versenyre, a jelentés keveset foglalkozik, és a korábbi évek beszámolóitól eltérően nem nyújt átfogó képet az egyes ágazatokkal kapcsolatos általános tapasztalatokról sem.

A jelentés ugyanakkor megemlíti, hogy „a piaci koordináció és a verseny indokoltnál nagyobb mértékű, megfelelő érvekkel és hatáselemzéssel alá nem támasztott háttérbe szorítása – különösen a gyógyszerforgalmazással kapcsolatban – várhatóan negatív hatást gyakorol az ágazat teljesítményére, növelve az ellátás költségeit és rontva annak minőségét.” A gyógyszertárakban forgalmazható termékek körének szűkítésével kapcsolatban a GVH úgy vélte, hogy az intézkedés „indokolatlanul növeli a gyógyszer-kiskereskedelem költségeit, rontja az ellátást, különösen az alacsonyabb népességű, vidéki területeken.”

Mint ismert, az új kormány tavaly kinyilvánította, hogy nem óhajtja a versenyhivatal élén látni a korábbi vezetést. A kormánytöbbség még nyáron úgy módosította a versenytörvényt, hogy az elnök mandátumának lejártával együtt automatikusan megszűnt volna az elnökhelyettesek megbízatása is, az Alkotmánybíróság (AB) azonban visszadobta a jogszabályt. Az elnökhelyettesek ennek ellenére félreálltak, helyükre Juhász Miklós új elnök javaslatára, Horváth Zoltán és Tóth András érkezett.