Ötvenmilliós hamisítás a szarvasmarha-exportban

2011.10.15. 09:57

Ötvenmillió forint kárt okoztak az Európai Uniónak azok a vállalkozások, amelyek visszaéltek a fajtatiszta szarvasmarhák kivitele után járó export-visszatérítéssel, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton. A NAV feladata, hogy ellenőrizze egyes uniós agrártámogatások igénybevételének jogszerűségét. A fajtiszta szarvasmarhák EU-n kívüli országokba vitele után igényelhető export-visszatérítés egyik feltétele, hogy az állatnak legyen származási bizonyítványa.

A közelmúltban a vámosok országszerte több vállalkozásnál is tartottak utólagos ellenőrzést, és súlyos visszaéléseket tártak fel. Kiderült, hogy ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel. Kiváló termelési adatokkal rendelkező, magyar származású egyedekként állítottak be valójában külföldi származású, vagy magyar, de gyengébb állatokat, írta Suller György Attila, a hivatal vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője.

Tájékoztatása szerint ezzel nemcsak az uniónak okoztak kárt, hanem a szarvasmarha-ágazatnak is. A jogsértő társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a hivatal pénzügyi nyomozóinál, továbbá értesítette a kifizető ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében, tette hozzá.