Nem lesz szivar alakú szálloda a belvárosban

2011.10.16. 11:21 Módosítva: 2011.10.16. 11:26

A pesti belvárosi Bécsi utca teljes páros oldalának, öt épületnek a lebontásával tervezett, tavaly kérelmezett "Új városközpont" fantázianevű üzlet-iroda-szálloda komplexumra Csipak Péter ingatlanfejlesztő beruházó cége visszavonta az engedélyezési kérelmét. A hatalmas hazai és nemzetközi szakmai és lakossági tiltakozást kiváltó 50 méteres, Várhegy-magas épület terve a tetejére elképzelt szivar-alakú szállodáról Zeppelin-projekt néven híresült el. (A projekt részleteiről és a felháborodásról itt olvashat bővebben.)

Elkaszálták

A lépésre annak a bírósági ítéletnek a végrehajtása során került sor, amelyben a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az első és másodfokon kiadott elvi építési engedélyeket. Az elsőfokon engedélyezett tervet három civil szervezet fellebbezése nyomán felére csökkentett méretben hagyta jóvá a másodfokú hatóság, azonban az ebben az engedélyben is megmaradt jogsértések miatt a Budapest Világörökségéért Alapítvány a bíróságra vitte tovább az ügyet, amely ítéletében új eljárásra is utasította az elsőfokú építési hatóságot.

A belváros-lipótvárosi polgármesteri hivatal építési irodája az ítélet illetve a kérelem visszavonása alapján megszüntette az engedélyezési eljárást.

Csipak Péternek a saját házával sem volt szerencséje: nemrég kiderült, hogy le kell bontania a Budai Parkerdő területére épített ingatlant. A második kerület illetékes hatóságának döntése szinte precedens nélküli Magyarországon, ahol az építési kihágásokat jellemzően pénzbírsággal sújtják.