Vendel
6 °C
19 °C

Már 171 milliárd a Hiteltársulásnál

2011.10.24. 10:36
Hétfő délután tárgyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a devizahiteleseket tömörítő civil szerveződés, a Hiteltársulás ötletgazdája, Doubravszky György, aki reggel azt mondta: elvi megállapodást szeretnének kötni a kabinettel.

A megbeszélésre egy konkrét javaslatot is visz arról, hogy az államnak létre kellene hoznia egy új bankot, amelyet tőzsdére lehetne vinni. Hozzátette ugyanakkor: elégedett lenne a tárgyalással, ha elvi döntést születne valamilyen, a devizahiteleseket segítő valós megoldásról, és megegyeznének arról, hogy szakértői munka folyik a továbbiak kidolgozásáról. Úgy fogalmazott: nyitottan mennek a tárgyalásra.

Doubravszky György elmondta azt is: a Hiteltársulás már több mint 14 ezer hitelest tömörít 171 milliárd becsült hitelösszeggel.

Kitért arra is, hogy a bankok nem adnak kedvező forinthitelt, ez decemberig nem fog változni, és ebből a "patthelyzetből" valahogy ki kell törni.

A Hiteltársulás október 7-én jelentett be, hogy a devizahitelek átváltására indítottak el a civil kezdeményezést. Az indítás napján 128 hitelest regisztráltak és akkor azzal 1,7 milliárd forint becsült hitelösszeget "gyűjtöttek" össze. Akkor közölték azt is, hogy hiába van lehetőség fix árfolyamon lezárni a devizahitelt, ahhoz nem társul kedvező forinthitel; erre találhatna megoldást a közösség azzal, hogy a lehető legtöbb hiteles igényét összegyűjtve kedvező feltételű hitelről tárgyalna a tagoknak.

A szervezők levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy jelöljön ki szakértőt, akivel elindulhatnak a tárgyalások. A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelölte ki erre a feladatra.