Dömötör
-1 °C
14 °C

Hirtelen kapós lett a Cora-csoport

2011.11.09. 09:29

A CBA Kereskedelmi Kft. a Magyar Nemzet hasábjain megerősítette, hogy vevő lenne a Delhaize-csoport magyarországi kereskedelmi hálózatára, a piaci pletyka szerint azonban nem egyedül ilyen erős a társaság. Több hónapja tudott − a kereskedelmi berkekben −, hogy a Match, a Profi és a Cora láncok eladóak, írja a Napi Gazdaság.

A lábra kapott hírek szerint azonban a Coop-csoportot érdekli elsősorban az üzlet. Sőt, Coop-körökben már korábban azt rebesgették, hogy bevásárolnak a nemzetközi hálózatba.

A Magyarországon jelen levő nemzetközi láncokat is élénken érdekli a Delhaize magyar érdekeltsége, ugyanakkor nem az egész hálózat. Pont ezért kapott a napokban nagy nyilvánosságot a Match esetleges eladása, hiszen a sajtóban megjelenő hírek jelen esetben talán lefelé nyomják a lánc (információnk szerint 120-130 millió eurós) árát.

A hírrel nyomás alá került az eladó, aki a hírek szerint egyben kívánja értékesíteni a csomagot. Miközben a szóba jöhető vevőknek darabonként talán értékesebb lenne. Kérdés persze az is, hogy egyben kinek van itthon ennyi pénze, illetve melyik bank hajlandó jelenleg hitelezni a kiskereskedelmi szektort.

A hírek egyben a két magyar vevő erejét is gyengíthetik, holott azt már "egyesítették" az október 10-én bejegyzett C és C Partner Vagyonkezelő Kft.-ben. A hárommilliós törzstőkéjű, egészen frissen alapított cég tulajdonosai a CBA Kereskedelmi Kft. és a Co-op Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

A két vezető tisztségviselő Gyelán Zsolt, a CBA alelnöke és Murányi László, a Co-op vezérigazgatója. Vagyis legfelső szinten képviseltetik magukat a magyar láncok a vegyesvállalatban. A cégnek egyetlen tevékenységi köre van: vagyonkezelés.