Kötelezőkampány: megbénít a bizonytalanság

2011.11.10. 18:15

A tavalyi szintet még nem haladta meg időarányosan a kgfb-kampány iránti érdeklődés a PBA Biztosítási Alkusz Kft. első két heti tapasztalatai szerint. Ez több különböző tényezőre vezethető vissza Vass Gábor, a PBA ügyvezetője szerint. Elsőként a baleseti adó körüli bizonytalanságot jelölte meg a szakember.

„November végén esedékes a 2012-es költségvetés parlamenti szavazása, gyakorlatilag addig csak spekuláció, hogy a nettó árra terhelt további 30 százalék lesz az adó mértéke, hiszen ez szerepel a beterjesztésben. Az ördög nem alszik, várjuk ki a végét, így gondolkodnak az emberek, teszik ezt annak ellenére, hogy bármekkora lesz is az adó, attól még az alap kgfb-t érdemes kiválasztani, és realizálni a megtakarítást” – véli Vass Gábor.

Magas az aránya a PBA.hu tapasztalatai szerint az internetes kalkulációt a kötés előtt félbehagyóknak. Van, aki már az adatai bevitele, és az autó összes paraméterének megadása után szembesül azzal, hogy nincs megbízható adata arról, hogy mennyi lesz jövő évben a bonus/malus fokozata.

Ha valamilyen értesítőn, vagy ügyfélkártyán nem találja az autós az aktuális besorolását, mindenképpen érdemes ajánlatkérés előtt megvárni az éves indexlevelet – javasolja ezzel kapcsolatban a biztosító (de ha alkusznál kötöttünk tavaly kgfb-szerződést, akkor nála megtaláljuk a besorolásunkat).

Ugyanakkor az ajánlatkérést félbehagyók között sokan vannak azok, akik elbizonytalanodnak a kedvezményre jogosító feltételek hosszú listáján, vagy azért mert soknak találják, vagy azért, mert nem tudnak magabiztosan nyilatkozni bizonyos kérdésekről.

Vass Gábor szerint paradox módon a tavalyinál is sokkal alacsonyabb árszintek is erősítik a bizonytalanságot, csökkentve a kötési hajlandóságot. A PBA szerint sokkal fontosabb lenne megértenie mindenkinek, hogy a kgfb inkább marketingeszköz, belépőtermék, és már régóta nem érdemes mögötte a megtérülést számon kérni a biztosítókon. A MÁV ÁBE ügye, a károsultakat ért legújabb csapás néhány héttel ezelőtti kihirdetése tovább tépázta a szektor iránti bizalmat Vass Gábor szerint. (Mint ismeretes, a legfelsőbb bíróság október végén kimondta, hogy perelhetők az egykori MÁV ÁBE ügyfelek a károkozás megtérítéséért, még ha akkoriban érvényes volt is a biztosításuk).