Salamon
-1 °C
13 °C

Izzasztja a Molt a szíriai helyzet

2011.11.16. 11:32 Módosítva: 2011.11.16. 11:47

Egyelőre csak néhány napos csúszásról van szó a kifizetésekben, de minden eshetőségre felkészültünk, mondta az Indexnek Szollár Domokos a Mol nemzetközi kommunikációs igazgatója a szíriai helyzettel kapcsolatban. Az országgal szemben már korábban szankciókat rendelt el az Európai Unió, ezeket hétfőn Brüsszel tovább szigorította.

A magyar olajipari vállalat a horvát INA tulajdonosaként van jelen Szíriában, ott földgázt értékesít belföldi felhasználásra. A tegnapi elemzői tájékoztatóján azonban kiderült, hogy a szír kormány csúszik a fizetéssel. A KBC jelentése szerint a társaság tárgyalásokat folytat a kormánnyal, amelyben akár átmeneti engedményekre is hajlandó lenne, hogy a fix költségeit finanszírozza.

Mivel a társaság a bevételeket beérkezésükkor, a költséget viszont felmerülésükkor elszámolja Szíriában, a szíriai profit mértéke a lépések hatására elmaradhat majd a korábbi várakozásoktól. A Mol kitermelésének 15 százaléka származik Szíriából, ez a projekt komoly növekedést hozott a cégnek az utóbbi időben.

Szollár az Indexnek elmondta, a közel-keleti ország fontos a Molnak, így figyelik a szíriai eseményeket, és bíznak abban, hogy folytatni tudják a működést. Földgázmezőik egyébként a problémás országrészektől távol vannak. Szíriában hét hónapja tartó rendszerellenes tüntetések nyomán kibontakozó erőszakos összecsapásokban az ENSZ adatai szerint eddig több mint 3500 embert halt meg.

Ezért döntöttek a szankciók szigorításáról az EU-tagállamok külügyminiszterei. A Külügyek Tanácsa ülését követően Martonyi János külügyminiszter leszögezte: az Európai Unió elítéli az emberi jogok folyamatos megsértését, ezért a szíriai rezsim számára nincs visszaút.

Az unió korábban vízumtilalmat, valamint az Európában elérhető vagyon tekintetében zárlatot rendelt el a damaszkuszi rezsim számos kulcsfontosságú személyével szemben, valamint korlátozta az üzleti kapcsolattartást Szíriával. A damaszkuszi rezsim már érzi saját bőrén az eddig bevezetett európai korlátozásokat. Szíriában erős az európai jelenlét, a Totalnak, és a Shellnek is komoly érdekeltségei vannak.

Pletser Tamás az ING olajszektor elemző igazgatója korábban lapunknak azt mondta: Szíriának szüksége van az INA-ra, így az olajcég pozícióin hosszú távon valószínűleg egy rezsimváltás sem rontana érdemben.