Érdemes várni a személyi kölcsönnel

2011.11.23. 13:05 Módosítva: 2011.11.23. 19:40

A személyi kölcsönöknél január 1-jén 30 százalékos, míg az áruvásárlási hiteleknél és a hitelkártyáknál 45 százalékos kamatplafon lép életbe. Addig azonban még csaknem másfél hónap van, közeleg a karácsonyi szezon és a mostani ajánlatok thm-je még akár a 60 százalékot is meghaladhatja – figyelmeztet a Bankráció.hu.

A személyi kölcsönöknél a bankok ajánlatai igen eltérőek a futamidőt és a felszámolt kamatokat illetően. A kezdeti költségek 0-40 ezer forint között szóródnak már egymillió forintos hitelösszegnél is, viszont ennek egy részét a bankok általában visszaadják. A legtöbb ilyen hitelhez 2-3 nap alatt hozzá lehet jutni, 100 ezer forinttól is lehet igényelni általában egészen hatmillióig, de kétmillió felett már jobban megéri a szabad felhasználású jelzáloghitel – mondja Gergely Péter, a Bankráció hitelszakértője.

A kétmilliós határ alatt azonban vannak személyi kölcsönök, melyeket a jelzáloghitelekhez képest minimális különbséggel meg lehet szerezni (persze csak a legolcsóbbakat, mert akadnak 50-60 százalékos thm-ek is). Aki ilyenre akad, jól járhat vele, mert a jelzáloghitelnál egyszerűbben és gyorsabban juthat szabadon felhasználható pénzhez.

Rögzített kamatperiódus is van

Jelzáloghiteleknél általában 3-12 hónapig nem változhat a kamat, míg a személyi kölcsönöknél gyakori a hosszabb, akár 60 hónapos kamatperiódus. Ezért kevésbé kell félni, hogy a futamidő alatt változni fog a törlesztőrészlet.

Januártól ráadásul átláthatóbbak is lesznek a konstrukciók, a kamatplafon mellett ugyanis az átláthatóság is része a nemrég megszavazott törvénynek. A lényeg, hogy januártól a személyi kölcsönöket is referenciakamathoz kell árazni vagy legalább 3 éves kamatperiódust kell bevezetni (ez utóbbi most is általában így van). Jelenleg a személyi kölcsönöket kínáló bankok közül mindössze az OTP és a DRB árazza hiteleit referenciakamathoz.