Bottal se nyúljon Brüsszel az adóhoz

2011.12.15. 14:27
Orbán Viktor magyar és Petr Necas cseh miniszterelnök csütörtökön megbeszélték, hogy az EU fiskális unióról szóló szerződéstervezeténél csatlakozásuk alapvető feltétele, hogy az adópolitika teljesen nemzeti hatáskörben maradjon.

Az Európai Tanács múlt csütörtök-pénteki ülésén döntöttek arról, hogy márciusra az EU tagállamai minden eddiginél szigorúbb szerződést kötnek a tagállami költségvetések ellenőrzéséről. A 17 eurót használó ország egyértelműen elkötelezte magát a terv mellett, Nagy-Britannia pedig határozottan ellenezte. A brit vétó miatt várhatóan nem EU-s szerződésben rögzítik a megállapodást, hanem egy kormányközi egyezmény születik majd. A terv jelentősen szűkítené a tagállamok mozgásterét.

Kilenc eurót nem használó ország gondolkodási időt kért, hogy csatlakoznak-e. Köztük van Magyarország és Csehország is. A két ország miniszterelnöke csütörtöki, budapesti tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy meg kell várni a szerződés pontos tartalmát, mielőtt elköteleznék magukat mellette.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Románia teljesen más megközelítést választott. Traian Basescu román elnök szerdán bejelentette, hogy mindenképpen csatlakozni akarnak a szerződéshez. Részben azért, mert így már annak előkészítésébe is beleszólhatnak.

Az Index kérdésére, hogy a románok így nem kerülnek-e előnyesebb helyzetbe mint a vonakodók,  Petr Necas azt mondta, hogy a szerződésről szóló tárgyalásokon a biztos elköteleződés nélkül is részt lehet venni. Szerinte annyi bizonytalanság van még a szerződés körül, hogy nem lehet most még dönteni. Például nem világos, hogy az új kötelezettségek az eurót nem használókra azonnal, vagy az ERM II-be lépve (ez az euró bevezetése előtti állapot), vagy csak a közös pénz bevezetésétől vonatkozna.

Orbán Viktor egyetértett ezzel az érveléssel. Szerinte a szerződés meghatározhatja Közép-Európa következő 20-30 évét, és ezért nagyon megfontolt, nagyon alapos mérlegelésre van szükség. „Most a magyar pálinka tüzessége helyett a cseh sör hidegére van szükségünk” – fogalmazott. „Semmilyen nyomást, sürgetést nem akceptálunk” – üzente a szerződést leginkább erőltetőknek, vagyis elsősorban Németországnak és Franciaországnak.

Mindkét miniszterelnök megígérte, hogy nem gördítenek akadályt, hogy az eurózóna tagállamai egymás között szorosabb együttműködésről kössenek megállapodást. (Korábban a magyar álláspont az volt, hogy az EU-s tagállamok közti különbségek ne erősödjenek, vagyis olyan szerződés legyen, amiben mind a 27 ország részt vesz.)

02

A csehek és a magyarok is azt akarják, hogy versenyképességüknek ne legyen akadálya a szerződés. Vagyis az adóik mértékéről maguk dönthessenek. A múlt héten elfogadott tanácsi nyilatkozat ugyan nem tért ki az adópolitikák összehangolására, de Németország például egyértelműen azt akarja, hogy legyen közös adópolitika is. A cseh miniszterelnök szerint erre sem direkt, sem indirekt nem utalhat majd a szerződés, illetve ha utal, akkor nem írják alá. Orbán Viktor is kulcskérdésnek nevezte az adópolitika ügyét a csatlakozás eldöntéséhez.

A két politikus egyeztetett energetikai ügyekben is, Orbán üdvözölte a CEZ csoport szerepvállalását a Mol-ban, illetve további beruházásokra bíztatta a cseh energetikai céget. Megállapodtak katonai együttműködésekben is, magyar Gripen- és helikopterpilóták kiképzésében vehetnek részt a csehek.

Orbán Viktor hosszan méltatta a cseh gazdaság sikereit. Megjegyezte, hogy a csehek számára komoly előnyt jelent, hogy nekik az elmúlt húsz évben már nem kellett a rendszerváltás előtti idők örökségével birkózniuk.