Milliárdos per és jogvita az Avemar körül

2012.01.04. 07:59

Szabadalmi vita vagy/és piaci verseny áll az Avemar körül kirobbant háborúskodás mögött - írja a Napi Gazdaság. A rákellenes gyógytápszer egyik felfedezője szerint a jelenlegi gyártó megváltoztathatta a receptúrát.

Tucatnál is több per folyik az Avemar gyógytápszer egyik feltalálója, Hidvégi Máté és a gyártó Biropharma Kft. között. Utóbbi cégnek összességében milliárdos nagyságrendű kártérítési igénye van Hidvégi cégével és annak amerikai partnerével (az AmericanBiosciences Inc.-kel) szemben.

A feltaláló a közelmúltban azért fordult az országos tisztiorvoshoz, hogy az vizsgálja meg az immár ellenőrzése és közreműködése nélkül gyártott rákellenes tápszer hatásosságát. Hidvégi a lapnak úgy fogalmazott, szerinte a jelenlegi gyártás során a minőségbiztosítás megszűnt, és a Biropharma a szabadalombitorlási per jogkövetkezményeitől tartva megváltoztatta az eredeti receptúrát is. A gyártó ezt tagadja, állítása szerint a minőségbiztosítást nemzetközi cégek is ellenőrzik. (A beadványról egyébként nem a hatóságtól, hanem az Index cikkéből értesült a vállalat.)

A Biropharma szerint a Hidvégi kezdeményezte eljárás közvetlen összefüggésben van azzal, hogy az általa külföldről behozott - és Oncomar néven árult - termék a forintárfolyam miatt árban is versenyképtelenné vált, ezért el kívánja bizonytalanítani a hazai Avemar-vásárlókat. Hidvégit tehát nem a feltaláló aggodalma, hanem üzleti veszteségei és a kártérítési perek súlya foglalkoztatja - véli a gyártó cég. A több éve tartó jogvitának kétségtelenül vannak gazdasági vetületei.

A rákellenes tápszer hazai piacának nagyságáról ugyan nincsenek pontos adatok, de a becslések szerint meghaladja a 10 milliárd forintot. Annyi bizonyos, hogy a Biropharma árbevétele 2008-ban még 900 millió forint volt, ami a Németországban gyártott versenytárs piacra lépésével csökkent 2010-ben. (A cég közlése szerint tavalyi forgalma 700 millió forint volt, amelyből 530 milliót tettek ki az Avemar-eladások.) Az árbevétel-csökkenés egyik oka az amerikai piacon történő vetélkedés volt, az Oncomar ugyanis ott teljesen kiszorította az Avemart, így annak korábbi egymillió dolláros exportja is megszűnt. A Biropharma azonban azt közölte, 2012 első felében ismét piacra lép az Amerikai Egyesült Államokban.

Hidvégi úgy látja, az amerikai siker oka, hogy az új szert az ára miatt többen engedhették meg maguknak, mint a versenytárs termékeket. (A feltaláló hangsúlyozta, hogy a termékkel kapcsolatos stratégia kidolgozásában nem volt szerepe.) Az Avemar-ügy tehát hazai és nemzetközi bíróságokon és piacokon egyaránt folyik, és ebben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - végül ide került Hidvégi beadványa - véleménye vagy vizsgálata csak egy elem lesz.