A forintgyengülés betesz a cégeknek is

2012.01.04. 12:52
A tavalyinál is rosszabb lehet a magyar cégek szempontjából 2012. Míg 2011-ben csak a gazdasági válsággal, kellett megbirkózniuk, addig az idén ehhez hozzáadódik egy nagyfokú bizonytalanság, ami a gazdasági élet szinte minden területére kiterjed. A bizonytalan makrogazdasági környezet, kiszámíthatatlanul ingadozó, gyengülő forintárfolyam, emelkedő kamatlábak, és a még tovább szűkülő hitelforrások csak rontanak a helyzeten.

2012 már az az időszak, amikor már hétről-hétre változik a gazdasági, jogszabályi és gazdasági környezet, amihez a cégeknek igazodniuk kell, vélte Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi igazgatója.

A forint gyengülése amiatt is drámai a cégek számára, mert vállalati szinten is jelentős a devizaadósság, aminek a törlesztése egyre drágábbá válik. Ez egyben mind több pénzt von ki az adósságszolgáltatásra szánt forrásokból. Mindezt olyan körülmények között, amikor amúgy is nőnek a cégek terhei. Hitelt szerezni viszont egyre nehezebb, és ha sikerül is, akkor is csak magas kamattal lehetséges.

A 2008-as válság kitörése óta eltelt idő túl rövid volt ahhoz, hogy a cégek újra profitot halmozzanak fel, amelynek a birtokában magabiztosabban nézhetnének szembe az újabb válsággal. Mivel kritikus időszak jön, ilyen körülmények között tanácsos a cégeknek, visszanyúlni a 2008-2009-ben folytatott szigorúbb kockázat- és követeléskezeléshez. Kárpáti Gábor a Coface Hungary ügyvezetője szerint például tompíthatják a kockázatokat, ha 30 napos fizetési késedelem után a szigorúbb követeléskezelést választják, akár harmadik fél bevonásával is.

Úgy vélik, romlanak a növekedési kilátások az Európai Unióban is, ami ránk is visszahat. Ez is bizonytalanságot szül, amit a magyarországi várakozások esetében tovább fokoz az újabb EU-IMF hitelprogram bizonytalan jövője. Nagyban befolyásolja majd a magyar megítélést, hogy sikerül-e végül pozitív fordulatot elérni, folytatni a tárgyalásokat és azokat sikerre vinni – véli Kárpáti. A piacok, a befektetők árgus szemekkel figyelik, mit lépnek a minősítők.

Egy-egy leminősítés hosszabb távon is hat, egyebek között azáltal, hogy a bóvli kategóriába sorolás maga után vonja a befektetői bizalom további romlását, ami gyengíti a forint árfolyamát. Pedig éppen ez az, ami a legtöbbet árt a gazdaságnak: tavaly például a legrosszabb, ami érhette a forintot a gyengülése mellett a nagyfokú árfolyam-ingadozás. Ez is növeli a cégek bizonytalanságát.

Mikroszinten is szaporodnak a helyzet romlásának irányába mutató jelenségek. Például egyértelműen látszik a cégbejegyzések számának az alakulásából, hogy a vállalkozók nem látnak üzleti lehetőségeket a jelen környezetben. Az új cégek bejegyzési adatai azt mutatják, hogy csökkent a vállalkozási kedv, ami nem sok jót jelent a 2012-es év szempontjából.