Itt a 424 forintos benzin

2012.01.09. 14:38

Emeli bruttó 10-10 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. Az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nő.

Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint. A Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Tavaly január elején a benzin átlagára 360-361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

 

Elemzők szerint a Molnak ezen a héten a múlt heti forint árfolyam gyengülés miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania. Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal kellett volna emelni mindkét üzemanyagfajta árát.

Mint ismert, múlt héten Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig gyengült az euróval és dollárral szemben. A forint a dollárral szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről 246,5-es szintig gyengült.

A benzin ára körüli aggodalmakat geopolitikai konfliktusok fokozzák. A múlt héten az Egyesült Államok üdvözölte, hogy az Európai Unió tagállamai elvi egyetértésre jutottak arról, a továbbiakban nem vásárolnak iráni kőolajat, ha Teherán nem működik együtt a nemzetközi közösséggel atomprogramja ügyében. Kérdés: nem okoz-e globális olajválságot az Iránt sújtó embargó, és hogy hogyan pótolja majd a nyugat a kieső mennyiséget.

Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetődzik arra az esetre, ha az Egyesült Államok megakadályozza olajexportját. A szoros lezárását csaknem a teljes világgazdaság megérezné, elemzők szerint a 110 dolláros olajár, akár 200 dollár fölé is emelkedhet. A Hormuzi-szoros 6,4 kilométer széles és 280 kilométer hosszú csatorna, Irán és Omán között, amelyen a világ olajkereskedelmének egyharmada halad keresztül, ami napi 15 millió hordó olajat jelent. Szakértők szerint az olaj ára a Hormuzi-szoros lezárása nélkül nő, az Iránnal szemben bevezetendő uniós olajvásárlási tilalom önmagában is 2-3 dollárral emeli a kőolaj világpiaci árát.  • Tippek
  • Hitelkártya