EKB: Aggódunk Magyarország miatt

2012.01.12. 15:44

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi szerint a bank „nagyon aggódik" Magyarország, illetve a magyar jegybanktörvény miatt. Az EKB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira, fejtette ki. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével, tette hozzá.

Draghi elmondta: „korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak". Az EKB elnöke arról tájékoztatott: a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergenciajelentésben ismertetik.

Az eurózónás alapkamatot egy százalékon változatlanul hagyó egyhangú döntést kommentálva Draghi elmondta, az EKB likviditásbővítő intézkedései a jelek szerint hatásosak voltak, bankok finanszírozása javult.

Szerint jelentős kockázatok tapasztalhatók az európai gazdasági kilátásokat illetően, ugyanakkor a stabilizáció jelei mutatkoznak. Az elnök sürgette a szigorúbb európai költségvetési szabályokról szóló megegyezést, az olasz intézkedéseket méltatta, Görögországot a szerkezeti reformok továbbvitelére szólította föl.

„Magyarország várja az Európai Unió érveit a vitatott törvényekkel kapcsolatban, és ha ezek meggyőzőek, a kormány fontolóra veszi a jogszabályok módosítását" - mondta csütörtökön Orbán Viktor a Reuters tudósítása szerint. „A hozzáállásunk nyitott és rugalmas, készek vagyunk minden pontot megtárgyalni, de nem politikai véleményekre, hanem érvekre van szükségünk" - tette hozzá.

Mint ismeretes, tegnap az Európai Bizottság jelezte, hogy három törvény visszavonását várja az országtól: a jegybanktörvény, a bírók korai nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman leváltása tarthatatlan Brüsszel szerint, a jövő héten mindhárom ügyben kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével jövő héten folytat megbeszélést Fellegi Tamás, az IMF-EU-tárgyalásokat magyar oldalról vezető tárcanélküli miniszter.

Fellegi Christine Lagarde-dal, az IMF-vezérigazgatójával folytatott informális egyeztetést követően washingtoni idő szerint csütörtökön 18.00 órakor (magyar idő szerint éjfélkor) rövid, nemzetközi door-step sajtótájékoztatót tart az IMF épületében.