Százötven évre tervez az Erste Magyarországon

2012.01.18. 12:11 Módosítva: 2012.01.18. 12:11

Andreas Treichl, az Erste bankcsoport vezérigazgatója szerint Magyarország maga okozta a válságot magának, de „most ugyanígy igen gyorsan saját kezébe vehetné sorsát, és négy hét alatt mindent meg tudna változtatni. A kormánynak csak akarnia kell" – jelentette ki a bankvezető a német Handelsblattnak adott interjúban.

„Orbán kormányfőnek csak egyszerűen a Nemzetközi Valutaalap és az EU segítségét kellett volna kérnie, és minden másképp alakult volna” – hangsúlyozta Treichl, aki szerint a magyar gazdaság alapvető mutatói rendben vannak. Ezért az Erste bank vezetője teljességgel meg van győződve arról, hogy „Magyarország túljut jelenlegi válságán”.

Bankjával kapcsolatban rámutatott, hogy a Magyarországról való kivonulás nem jön szóba. „Az Erste Magyarországon nem tíz évre építette fel tevékenységét, amely után távozik. Elköteleződésünk egy ország iránt a következő 150 évre szól” – idézte Treichlt.

Mint ismert, az osztrák bank dolgozóinak közel 15 százalékát elbocsátja és 41 fiókjában megszünteti tevékenységét Magyarországon a gazdasági válság következményeként előálló korlátozott bevételi kilátások, a hitelezés visszaesése, a kiemelkedően magas mértékű bankadó és a végtörlesztés okozta jelentős veszteség miatt.

A bankvezető szerint az államcsőd „biztosan nem lenne egyszerű helyzet”, de egy olyan részleges adósságelengedést, mint amelyre például Görögország törekszik, az Erste „meg tudna emészteni".