Semmi jót nem remél már a magyar

2012.01.23. 06:39

Januárban a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke a korábbi, 2009. novemberében elért mélypont közelébe esett. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások már több mint egy éve trendszerűen romlanak, az üzleti várakozások viszont nyolchónapos markáns romlást követően október óta stagnáltak, de januárban ismét gyengültek.

A GKI-Erste konjunktúraindex a decemberi mínusz 24,6 pontról januárban mínusz 26,8 pontra csökkent. Ez az érték alig jobb a 2009. novemberi mínusz 27,6 pontnál, és némileg már rosszabb a 2009. októberi mínusz 26,4 pontnál.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari várakozások decemberhez képest nem változtak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont érzékelhetően pesszimistábbak lettek. Az iparban a termelési kilátások és a rendelésállományok megítélése ugyan romlott, a saját termelésű készleteké és az elmúlt időszaki termelésé viszont javult. Az exportrendelések értékelése nem változott. Az építőipari bizalmi index decemberhez hasonlóan januárban is stagnált.

A kereskedelmi várakozások a decemberinél is erőteljesebben romlottak. A rendelések várt mértéke jelentősen csökkent. A szolgáltatói bizalmi index 2012 januárjában a decemberi szerény korrekciót megelőző szint alá esett. A mutató romlásában a várható forgalom és létszám pesszimistább megítélése játszotta a fő szerepet.

A GKI szerint a foglalkoztatási szándék az iparban erősödött, a többi ágazatban viszont érezhetően gyengült, és erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az építőiparban tovább erősödtek a deflációs várakozások, a többi ágazatban viszont az áremelési törekvések mértéke és köre is nőtt. Ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása öthónapos erősödés után januárban enyhült. A magyar gazdaság helyzetének megítélése mindenhol kedvezőtlenebb lett, különösen az iparban, a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban mínusz 56,6 pont volt, legutóbb 2009 szeptemberében állt ilyen alacsonyan, akkor mínusz 56,9 ponton állt.

A felmérés szerint a fogyasztók saját várható pénzügyi helyzetüket sokkal rosszabbnak ítélték meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése viszont enyhén javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé javulónak érezte.

A fogyasztók továbbra is optimistábbak a jövőt illetően, mint a múlt megítélésében. Ebben különösen a választások időszakában volt nagy a különbség. 2012 januárjára azonban e két időszak megítélése a fogyasztók saját pénzügyi helyzete és az ország általános gazdasági pozíciója esetében is nagyon közel került egymáshoz, a jövőre vonatkozó várakozások az elmúlt másfél évben sokkal erőteljesebben romlottak.