Kicsit többet vásároltunk novemberben

2012.01.25. 10:33

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 novemberében 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 686 milliárd forintot tett ki - derült ki a KSH szerdán közzétett adataiból. Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom lényegi elmozdulást nem mutatott, mindössze 0,2 százalékkal emelkedett.

Az első tizenegy hónapban 7 072 milliárd forintot tett ki a forgalom, ennek volumene lényegében stagnált, az előző év azonos időszakához mérten 0,1 százalékos növekedést mutatott.

„Fix bázissal összehasonlítva a volumenindex alapvetően stagnálást jelez az elmúlt két és fél évben, ezen az összképen a mostani adat sem változtat” – kommentálta az adatokat az Indexnek Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek novemberi eladásai 2010 novemberéhez képest 1,0 százalékkal nőttek, az év első tizenegy hónapjában lényegében nem változtak. Az előző hónapok csökkenése után a textil-, ruházati és lábbeli üzletek és a gyógyszer- és gyógyászatitermék-üzletek is növelni tudták eladásaikat.

Folytatódott az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, tavaly novemberben 4,9 százalékos, az első tizenegy hónapban 2,2 százalékos volt az elmaradás mértéke 2010 azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki az új adatok kapcsán, a minisztérium szerint a szeptemberi és októberi adatokat tekintve a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme gyorsuló mértékben emelkedik három hónapja. (szeptemberben 0,3, októberben 0,6 százalékkal nőtt). A bővülés üteme annak ellenére növekszik, hogy a háztartások jövedelmét jelentősen mérsékelték a végtörlesztésre felhasznált források és az új hitelek is csak korlátozott mértékben álltak rendelkezésre.