Adóbevallás: holnapig kérhetjük a munkahelyit

2012.01.30. 13:15

Legkésőbb január 31-ig, vagyis holnapig mindenkinek meg kell kapnia az szja-bevalláshoz szükséges munkáltatói és kifizetői jövedelemigazolásokat (illetve február 15-ig minden egyéb igazolást is). Ezeknél az adatok valódisága mellett érdemes külön odafigyelni arra, hogy legyen a papírokon cégszerű aláírás is, különben az formálisan érvénytelennek számít.

Szintén január 31-ig kell döntenünk arról, hogy kérjük-e a munkáltatónkat, hogy csinálja meg az adóbevallásunkat. Ezt a 11NY29-es nyomtatványon tehetjük meg, de nem árt tudni, hogy a munkáltató ezt nem köteles elvégezni, azaz visszautasíthatja ezt a kérelmet. A legtöbb munkahelyen ezért előre letisztázzák, hogy kérhetünk-e tőlük ilyesmit.

Idén már négyféleképp vallhatjuk be az adónkat. Ha a munkáltató nem vállalja, egyrészt kitölthetjük egyénileg a 1153-as bevallással május 21-ig (kivéve, ha egyéni vállalkozók vagy áfafizetésre kötelezett magánszemélyek vagyunk, akkor február 27-ig kell bevallanunk). Ebben nagy segítség lehet a NAV honlapjáról letölthető segédprogram.

Emellett sokan választhatják az egyszerűsített adóbevallást: ebben az esetben ha néhány információt megadunk a 1153NY nyilatkozaton február 15-ig, akkor a NAV elkészíti helyettünk bevallást, amit utána csak jóvá kell hagynunk. Újdonság a söralátét-ígéret nyomán bevezetett adónyilatkozat: ennél három kérdésre kell válaszolni a 1153ANY nyilatkozaton május 21-ig. Azonban erre is nagyon oda figyelni, mert könnyű hibázni, dacára, hogy a kitöltést 15 oldalas útmutató segíti.