2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Gyurcsány: Nincs szükség új rendszerváltásra

2012.02.01. 08:24

A piacgazdaság alapvetően jó, csak jól kell csinálni - mondta Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt miniszterelnök szerint így nincs szükség új rendszerváltozásra.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy "ha a fene fenét is eszik", akkor is kiáll amellett, hogy egy nyugatos, polgári Magyarországra van szükség, amelyben "erős szociális ellensúllyal" működik a piacgazdaság. Mint mondta, ebből a politikai meggyőződéséből egy ponton túl akkor sem enged, ha amiatt nem sikerül elég szavazatot szereznie. Beállítottságát jellemezve hozzátette, hogy kulturális kérdésekben kifejezetten liberálisnak tartja magát, családi értékekben "középutas", az identitásválasztás megítélésében pedig erősen szabadelvű.

"Az Európai Unió imázsa, presztízse Magyarországon most nem olyan jó, mint tíz évvel ezelőtt. De, ha úgy tennénk fel az embereknek a kérdést, hogy ki kell-e lépni az EU-ból, akkor a túlnyomó többség ezt nem akarná" - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc szerint azoknak, akik ma nyitott gazdaságot, nyitott Magyarországot szeretnének, egyre kevésbé jó, hogy elfordulunk a világtól. "Az a személyes tapasztalatom, hogy azoknak, akik nyitott, európai Magyarországot szeretnének, egyre inkább tele van a hócipőjük a Fidesszel. Ők nem akarnak bezárkózó országot, ahol Brüsszel olyan, mint Moszkva, ahol minden, ami külföldi, az rablótőke" - fogalmazott.

A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Demokratikus Koalíciónak nincsenek nagy támogatói, a szervezet a tagok 5-10 ezer forintos befizetéseiből működik. "Ha valaki azt gondolná, hogy bárki beletett a pártba akár félmillió forintot is, az súlyosan téved. Szerintem a legnagyobb támogatói befizetés ötvenezer forint volt. A kongresszus előtt 4,6-4,7 millió forintnyi tagdíj volt a számlánkon, míg maga a kongresszus úgy 2,5-3 millió forintba került - erről el fogunk számolni, talán a jövő héten" - ígérte.

Gyurcsány Ferenc szerint pártja jelenlegi támogatottsága elfogadható, azonban az év végére szeretnék növelni ezt a támogatottságot. Szerinte jelen állás szerint nemcsak elképzelhető, hanem szükséges is, hogy 2014-re választási együttműködést kössön a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt, és korai volt az LMP elzárkózása az együttműködés elől. Gyurcsány beszélt arról is, hogy a DK-nak olyan centrista balközép pártnak kell lennie, amely nyitott szabadelvű és mérsékelt konzervatív irányba is.