Hűtlen kezelés a MÁV-nál

2012.02.02. 12:31

Huszonegy, korábbi MÁV-szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), melyeken keresztül feltételezhetően súlyos anyagi kár érte a vasúttársaságot és az államot – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint tizenegy esetben azt állapította meg az átvilágítás, hogy hűtlen kezelés történhetett, viszont a Kehi szerint közülük négyben a bűncselekmény vélhetően már elévült. Az előnytelen szerződésekből eredő anyagi kár lap szerint legalább 15 milliárd forint lehet.

Eddig egy MÁV-ügyben született Kehi-feljelentés, három vasútvonal villamosítása miatt, amely csaknem négymilliárdos kárt okozhatott az államnak. A nyomozás hűtlen kezelés miatt folyik, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A hivatal várhatóan a székházügy miatt is lépni fog – írja a lap, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban már a Jobbik is feljelentést tett. A MÁV úgy költözött át az Andrássy úti székházából a Könyves Kálmán körútra, hogy azzal az Állami Számvivőszék szerint megsértette az alapító okiratát, nem mérte fel az árfolyamkockázatokat, és nem sikerült a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjakat kialkudnia. A MÁV Hajdú Kft. privatizációja miatt is vizsgálódik a Kehi, ebben az ügyben Budai Gyula fordult a rendőrséghez.