Lázár: Az Erste akadályozta a kötvénykibocsátást

2012.02.03. 18:01

Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere közleményben reagált arra a hírre, hogy 2007-2008-ban a város közgyűlésének engedélyével a devizapiacokon forgatta meg a város svájci frank alapú hiteleinek (kötvényekből szerzett forrásainak) egy részét.

Lázár szerint a pénzpiaci ügyletekben az Erste javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtak, a hasznon pedig osztoztak a pénzintézettel (ennek részleteit nem közölte Lázár). A közlemény emlékeztet: az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind annak felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak a városnak. "Az árfolyamnyereséget realizáltuk és ezzel csökkentettük a város adósságát."

Hol bukott el a forintkötvény-kibocsátás?

A város 2008-ban, akarta kiváltani a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel a kedvező árfolyamváltozás miatt. "Hódmezővásárhely az Erste Bank vezérigazgatójával és önkormányzati üzletág vezetőjével folytatott hosszas tárgyalásokat követően 2008. július 11. napján levelében is megkereste az Erste Bankot azzal, hogy a 2006-ban kibocsátott Hódmezővásárhely I. kötvényt forint alapú, illetve multicurrency típusú kötvénnyel kívánja kiváltani. Ekkor a CHF árfolyama a kötvény kibocsátásakor 173 forintos árfolyamhoz képest 20-30 forinttal alacsonyabban volt. Az Erste Bank 2008. július 30. napján kelt válaszlevelében kérte a Közgyűlés által elfogadott féléves beszámolót. Önkormányzatunk másnap, tehát a 2008. július 31-én kelt és ugyanezen a napon postára adott levelével megküldte a kért dokumentumokat, egyúttal kérte az Erste Banktól a soron kívüli eljárást. Majd eltelt két hónap válasz nélkül. A 2008. szeptember 19. napján kelt levélben önkormányzatunk kérte, hogy a levél kézhezvételét követő 8 napon belül jöjjön létre megállapodás. A válasz végül 2008. októberére érkezett meg, a város közgyűlése ekkor döntést is elfogadott arról, hogy milyen feltételekkel váltja ki a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel, ekkorra azonban a svájci frank árfolyama olyan mértékben megerősödött, ami veszteségessé tette volna a tranzakciót. A város így végül elállt az ügylettől" - olvasható Lázár közleményében.

Ki a hibás?

A polgármester arra is emlékeztet: 2006-ban, a svájci frank kötvény kibocsátásakor az Erste az ajánlattételétől számított két héten belül lejegyezte a kötvényt, sőt, annak ellenértékét átutalta a város számára! Állítása szerint ezzel szemben 2008-ban hónapok teltek el válasz nélkül. "A devizaalapú kötvény kiváltása forintalapú kötvénnyel csak és kizárólag az Erste Bank negatív magatartása miatt hiúsult meg milliárdos károkat okozva ezzel városunknak."

Korábban azt írtuk: a svájci frank kötvények 2008 őszi forintosítása nem az Erstén bukott el. Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint a közgyűlés 2008. október 10-én nyitotta meg a kaput a forintalapú-kötvénykibocsátás előtt, de a kedvezőtlen árfolyamváltozások és a jóval magasabb forintkamatok miatt a városnak már akkor veszteséget okozott volna az addig előnyösnek tűnő tranzakció. Az önkormányzat ezért döntött úgy, hogy nem bocsát ki forintkötvényt, amiről a bankot november közepe előtt levélben tájékoztatta.