Gyanúsított lett Kapolyi László

2012.02.06. 20:01
Hűtlen kezelés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kapolyi Lászlót, a szociáldemokrata párt elnökét, az MSZP volt országgyűlési képviselőjét.

A politikus, üzletember ellen a Magyar Villamos Művek (MVM) 2007 és 2008 közötti gazdálkodásával kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozók szerint Kapolyinak köze volt ahhoz, hogy a cég több, az államnak milliárdos veszteséget okozó üzletet kötött. Az MTI Hírcentrum szerint Kapolyi László tagadja, hogy bűncselekményt követett el.

A Hír TV honlapján az NNI közleményére hivatkozva azt közölték: a politikust kihallgatták, szabadlábon védekezhet. Hozzátették, hogy a Vértesi Erőmű 2009-ben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Kapolyi érdekeltségébe tartozó cég áramvásárlásai miatt. A cég belső vizsgálata szerint az ügyletek során 10 milliárd forint kerülhetett a Magyar Villamos Művektől Kapolyi László cégén keresztül egy offshore vállalkozáshoz – írták.

2009 közepén az MVM felszámolási eljárást kezdeményezett a Kapolyi László érdekeltségébe tartozó System Consulting ellen, 1,2 millió euró megfizetésének elmaradása miatt.

Az MVM Kapolyi cégeivel 2011 januárjában szakított: megszünteték a vásárosnaményi beruházás finanszírozását. A 230 megawatt kapacitású erőmű építése még csak előkészület alatt állt, az MVM és a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting közös projekttársasága, a Kárpát Energo építette volna.

Kapolyi ellen 2011 márciusában tízmillió eurós kártérítési eljárás indult a bíróságon: Kapolyi, az általa vállaltakkal szemben, az MVM hozzájárulása nélkül kötött nagy összegű hitelszerződést, amelynek alapján a Kárpát Energo – amelynek Kapolyi és az MVM volt a tulajdonosa – 33 millió euró hitelt adott egy luxemburgi cégnek.