Megmenekülhet a nyugdíjpénztári tagok pénze

2012.02.13. 13:23

Törvénymódosítással (pdf) tenné lehetővé az LMP, hogy a megmaradt magánpénztári megtakarításokat át lehessen vinni az önkéntes nyugdíjkasszákhoz. A párt szerint csak akkor lehetne valódi választási lehetőségről beszélni, ha mindenki eldönthetné, hogy „visszalép az állami rendszerbe, vagy valamely önkéntes pénztárba viszi át számlaegyenlegét”.

A kasszatagoknak elvileg március végéig lehet eldönteniük, hogy a végleg az államhoz csatornázott járulékok ellenére a magánpénztánál maradnak, vagy az állami nyugdíjrendszert választják. Előbbi esetben megtarthatják egyéni számlájuk egyenlegét, és kapnak állami nyugdíjat is – bár azt, hogy mennyit, még mindig nehéz lenne megmondani.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint teljes, 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak a maradók, de több szakértő (és a törvény betűje) szerint csak 75 százalékos jogosultság jár.

Mást mond az NGM, mást Matolcsy

Az egyébként is zavaros képet bonyolítja, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament költségvetési bizottságának januári meghallgatásán a szaktárca hivatalos álláspontjával ellentéstesen nyilatkozott. Ő is azt mondta, amit mi többször is megírtunk, és az NGM minden egyes alkalommal cáfolt: 75 százalékos állami nyugdíjat kapnak a magánpénztári tagok, ha nem lépnek vissza az állami rendszerbe.

Az LMP javaslata szeptember 30-ig hosszabbítaná meg azt az időt, amíg a jelenlegi tagok meghozhatnák a végleges döntést (most erre március végéig van lehetőség). Viszont szigorítás is lenne: a módosító nem adna lehetőséget a reálhozamok felvételére, hogy ezzel is motiválja a megmaradt mintegy százezer tagot az öngondoskodásra.

Maradni, de hol?

A döntést nemcsak az nehezíti, hogy a szabályozást még az állami oldalon sem értik pontosan. Hanem az is, hogy a magánnyugdíjrendszerben sem kisebb a bizonytalanság – igaz, az egész más jellegű, sokkal súlyosabb: arról szól, megmarad-e egyáltalán a magánpénztári intézmény. A gond, hogy több nyugdíjkassza végelszámolással megszűnhet, van, ahol a kérdést lényegében már el is döntötték, és ez még ebben a hónapban a közgyűlés elé kerül.

Akinek a kasszája megszűnik, két dolgot tehet. Vagy másik pénztárat választ a végelszámolási eljárás megindításától számítva 30 napon belül, vagy nem tesz semmit, és akkor a megtakarítása automatikusan visszakerül a tisztán állami nyugdíjrendszerbe.