Uniós szégyenlistára került Magyarország

2012.02.13. 15:17 Módosítva: 2012.02.13. 15:41
Négy ország került az Európai Unió legsebezhetőbb gazdaságokat felvonultató új listájára. Ezekben az országokban a leginkább sürgető a helyzet megoldása – írja a birtokába jutott uniós dokumentumra hivatkozva az olasz Corriere della Sera című olasz napilap. Szomorú hír, hogy a szégyenlistára felkerült Magyarország is, Olaszország, Spanyolország és Ciprus mellett.

Az olasz napilap értesülései szerint az Európai Bizottság anyagát Olli Rehn fogja bemutatni kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben. A bizottsági értékelés tíz gazdasági mutatón nyugszik, ami számos esetben friss képet ad a gazdasági realitásokról.

Ez a dokumentum tulajdonképpen az Európai Bizottság figyelmeztető jelzéseként szolgál, azokra az országokra hívja fel a figyelmet, amelyek leginkább ki vannak szolgáltatva a makrogazdasági egyensúlytalanságokból fakadó kockázatoknak. Az Európai Unió ugyanis - válaszul a két éve tomboló adósságválságra - olyan mechanizmust dolgozott ki, ami figyelmeztető jelzéseket küld, ha egy ország gazdasága különböző mutatók alapján rossz útra tér és szükség esetén megelőző intézkedéseket követel annak érdekében, hogy ne következzen be még egy Görögországhoz hasonló eset. Erre a listára került fel most Magyarország, Spanyolországgal, Olaszországgal és Ciprussal együtt.

Vagyis négy uniós ország a legveszélyeztetettebb, míg egy másik listán (megfigyelés alatt álló országok) szerepel Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária.

Miért pont most?

Ezt a mostani listát már a hatos jogszabálycsomag hívta életre. A hatos jogszabály a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) megerősítését célozza, többek között azzal, hogy a költségvetésen túl a makrogazdasági egyensúlytalanságok, és a mögöttük meghúzódó versenyképességi problémák kezelésére is kiterjed. A túlzott egyensúlytalansági eljárás (excessive imbalances procedure, EIP) során a Tanács ajánlásokat adna ki a tagállam számára, amely ez alapján korrekciós tervet (corrective action plan) köteles készíteni. A Tanács ez alapján határidőket ad.