Akkor hányan is kaptak bérkompenzációt?

2012.02.14. 12:32 Módosítva: 2012.02.14. 12:34

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közösen más érdekvédelmi szervezetekkel átfogó, minden ágazatot felölelő bérkompenzációs felmérést kezdeményez, hogy a munkáltatók képviselőivel megoldást találjanak a feszült helyzetre, közölte a munkavállalói érdekképviselet kedden.

A VDSZ szerint tízezrek nem tudják még, hogy kapnak-e bérkompenzációt, vagy bele kell törődniük az akár több tízezer forinttal csökkenő fizetésbe.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke a közleményben kiemeli: az eddigi visszajelzések alapján a vegyipari ágazathoz tartozó cégek felénél nem volt még bérkompenzáció, csak a vegyészek között mintegy 14 ezren nem tudják, kapnak-e kiegészítést.

A kétszáz céget, összesen hatvanezer dolgozót képviselő szakszervezet az ágazaton belül felmérte, milyen a munkaadók hozzáállása az adójóváírás megszüntetése miatti bérkiesés pótlására. Az áttekintés időpontjában a VDSZ-hez tartozó cégek közül 30 már megadta a szükséges pótlást, s ezzel összesen 5700 dolgozó bérét rendezte, 49 vállalatnál még folynak a tárgyalások a munkaadók és szakszervezetek között – közölte a VDSZ.

Lapunk korábbi összeállításából, illetve a nemzetgazdasági tárca korábbi közleményeiből is az derül ki, hogy számos helyen súlyos problémát jelent a bérkompenzáció. Vannak foglalkoztatók, elsősorban az állami projektektől és közbeszerzésektől nem függő kereskedelemben, ahol nem adtak ilyen juttatást, illetve számos munkaadó trükközött: ha adott is, csökkentette a munkaidőt, hogy így érdemben ne változzon a bérköltség, vagy levágta a cafeteria-keretet.

Nemcsak a magánszektorban vannak azonban problémák. Egészségügyi és szociális intézmények, illetve köztulajdonú vállalatok sem fizettek bérkompenzációt, így például adós a kormányzati elvárások teljesítésével a BKV is. Szintén nem kompenzálták az adójóváírás megszűnését az álláskeresési járadékosoknál.