Az erősödő forint levitte az adósságot

2012.02.20. 12:35 Módosítva: 2012.02.20. 14:37

A tavaly év végi 20 955 milliárd forintos szintről január végére 20 526 milliárd forintra csökkent a központi költségvetés adóssága. Ez nagyrészt a forint erősödése nyomán bekövetkező devizaadósság-csökkenésnek köszönhető.

A központi költségvetés adóssága január végén 20 526 milliárd forintot tett ki – derül ki az Államadósság Kezelő Központ havi rendszerességgel közölt, központi költségvetésre vonatkozó legfrissebb adósságadataiból. Ezek szerint az államadósság (a központi költségvetésre vonatkozóan, ami a teljes államadósságnál szűkebb körű, hiszen nem tartalmazza az önkormányzati rendszert) tavaly év vége óta egy hónap alatt 429 milliárd forinttal csökkent.

Az ÁKK adatainak bontásából kiderül, hogy a csökkenés a devizaadósság mérséklődésének volt köszönhető. A forint erősödése következtében ugyanis a devizában fennálló tartozás 9 587 milliárd forintra csökkent a december végi 10 170 milliárd forintról. Ezzel szemben a forintban fennálló adósság 131 milliárddal nőtt egy hónap leforgása alatt.

A forint a 315-ös szinten fejezte be a tavalyi évet az euróval szemben, azóta viszont erősödött, a világ legjobban teljesítő devizája volt múlt hétig. Január végén, amely alapján az ÁKK értékeli a devizaadósságot, pedig 293 körül járt a kurzus. A forintárfolyam stabilizálódásában nagy szerepet játszott a kormány kommunikációs fordulata, hiszen az év eleje óta sokkal erősebb a kormány elkötelezettsége az IMF-megállapodás iránt.

Az ÁKK havonta megjelenő adósságadataival kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy ezek a központi költségvetés adósságát mutatják havi bontásban, nem pedig az állam teljes adósságát. Ez utóbbiról negyedévente kapunk friss képet az MNB pénzügyi számlák adataiból. Az MNB múlt héten tette közzé a tavaly év végi adósságmutatót, ezek szerint 80,3 százalékra csökkent a magyar állam GDP-arányos államadóssága.

Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár vasárnap szintén ezzel az adósságmutatóval kapcsolatban közölte, hogy ha a forint a reális értékén, vagyis a jelenlegi szinteken stabilizálódik, akkor az államadósság 75-76 százalékra csökkenhet. A kormány egyébként tavaly tavasszal 2011 végére tűzte ki a 75-76 százalékos cél teljesítését, 2012 végére pedig 72,1 százalékos adósságrátát akar elérni a konvergencia program szerint.