Erdei: A bankok átláthatóbban kellene működjenek

2012.02.23. 08:28 Módosítva: 2012.02.23. 08:55

2012 már a fordulat éve lehet, amikor kezdenek normalizálódni a körülmények a bankpiacon, 2013-tól pedig a javulás szemmel látható jelei is mutatkoznak majd. Az MKB Banknak ennek tükrében kell újragondolnia stratégiáját, hogy időben alkalmazkodni tudjon a külső piaci körülményekhez - mondja a Világgazdaságnak adott interjújában Erdei Tamás, a bank távozó vezérigazgatója.

Erdei szerint a banknak megint növekednie kell. A finanszírozást jobban el kell mozdítani a rövid távú kihelyezések irányába a közép- és hosszú távú hitelek rovására, és jobban nyitni kell mind a lakossági, mind a kis- és középvállalkozói ügyfelek felé. "Ez persze nem jelenti azt, hogy fel kellene adni az MKB hagyományosan erős pozícióit a nagyvállalati üzletágban. Ha mindez megvalósul, akkor 2013-ban már az MKB Bank is szemmel látható eredmény mellett tud működni a piacon."

Erdei a bankellenes hangulatról azt mondta: az mindig is megvolt, a válság csak felerősítette. "Látni kell viszont, hogy ez a tendencia nem csak Magyarországon, hanem az egész világon érvényesül, és mindenki a pénzügyi szolgáltatókat okolja a kialakult helyzetért. Ebben a légkörben a bankoknak még inkább transzparens, ügyfélorientált módon kell működniük."

A bank új vezérigazgatója, Simák Pál az Indexnek adott interjújában azt mondta: nem beszéltek össze a bankok a végtörlesztésnél, nem ezért hiányoztak az olcsó forinthitelek. Az év elején tapasztalt mini-bankpánik elült, a kormány megértette, hogy egészséges gazdasághoz egészséges bankrendszer kell. Simák nem vár újabb váratlan politikai húzásokat, a bankon belül viszont új időszámítás kezdődik, elbocsátások is jöhetnek és a stratégia is módosul. A cél, hogy a bank piacképes legyen, hogy a tulajdonosok eldönthessék, eladják, vagy nem.