Százmilliárdos bukóban a bankok

2012.02.23. 14:32 Módosítva: 2012.02.23. 14:52

A bankszektor 13 év után veszteségessé vált 2011-ben, a szektor összesített adózott eredménye mínusz 92,6 milliárd forint volt tavaly a 2010. évi 12,3 milliárd forint nyereség után - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzéséből.

A felügyelet honlapján megjelent előzetes adatok alapján 2011  negyedik negyedévében 149 milliárd forint veszteséget szenvedett el a bankszektor. Az eredmény utolsó negyedévi kedvezőtlen alakulásában a végtörlesztéssel összefüggő veszteségek játszottak meghatározó szerepet, az év egészét tekintve azonban a nemteljesítő állományra képzett tartalékoknak volt a legjelentősebb negatív eredményhatása.

A korábbi hetekben számos bank tette közzé, hogy becslései szerint mekkora veszteséget okozott neki a végtörlesztés: a K&H 50 milliárdot, az Erste 60 milliárdot, a Raiffeisen pedig 60 millió eurót bukhatott. A Bankszövetség becslései szerint összesen 210 milliárdot veszített a szektor a végtörlesztéssel.

A bankok portfoliójának minősége 2011 negyedik negyedévében jelentősen tovább romlott, amiben a végtörlesztés is szerepet játszott, hiszen – tekintettel arra, hogy csak nem lejárt hitelt lehetett végtörleszteni – csökkentette a jobb minőségű hitelek állományát, és így arányát a portfólión belül. Emellett a negyedik negyedévben mind az összes hitelen, mind a lakossági hiteleken belül nőtt a késedelmes hitelek részaránya, különösen a 90 napot meghaladó késedelmes hiteleké.

Az elemzés szerint jelentős portfólióminőség javulást eredményezhet a háztartási hitelek esetében a bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, továbbá a súlyosan késedelmes tételek növekedésének lassulása várható a következő negyedévben.