Kevesebbet lehet alkudni a lakásárból

2012.03.08. 10:19

Bár január végén lezárult a végtörlesztési időszak, továbbra is magas az adásvételek száma a lakáspiacon. Februárban 9014 ingatlan kelt el, ami másfélszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derül ki a Duna House ingatlanpiaci barométeréből.

A kereslet alapján kitartani látszik a lendület, a cég keresletindexe a kiemelkedő januári eredményt követően ugyan visszaesett, de messze nem a tavalyi átlagra. A 75 pont körüli tavalyi átlagot közel egynegyedével haladta meg a februári érték, ami jelenleg 89 ponton áll.

Keleten olcsó, Budán drága

A februárban lebonyolított adásvételek átlagai alapján a panellakásokat továbbra is Kelet-Magyarországon veszik a legolcsóbban. Legtöbbet Budán adtak a panelért, itt 233 ezer forint volt egy négyzetméter átlagára, ami majdnem kétszer annyi, mint a keleti megyékben. A téglából készült lakások ára is ebben a két térségben mutat szélsőértékeket.

A Duna House közleménye szerint februárban kissé veszített népszerűségéből a budai oldal az egy hónappal ezelőtti értékekhez képest, egyedül a XII. kerületben volt növekedése. A belvárosi érdeklődés stagnált, a 14-18 kerületek mindegyike erősödni tudott egy-két százalékkal. A legnépszerűbb kerület továbbra is a 13., az érdeklődők 21 százaléka jelöli meg lehetséges lakhelyének.

Kevesebbet lehet alkudni

Szinte minden területen és típusnál csökkent az irányáraknál és az alkuknál mért árcsökkenések aránya a végtörlesztés csúcspontjának számított januárhoz képest. A február már a megszokottabb képet mutatja, bár a fővárosi házeladók továbbra is közel 20 százalékot engedtek az eredeti elképzeléseikből, mire az adás-vétel megszületett. A budapesti panelt eladóknál az összes engedmény 8 százalék volt.

A fővárosi befektetési kedv nem hanyatlik arányában, sőt a közel 14 milliós átlagos vásárlási érték is az egyik legkiemelkedőbb. Vidéken már jelentősebb a befektetők arányának csökkenése, hiszen a januári 31 százalékról 20 százalékra esett vissza, bár így is a második legmarkánsabb csoport az első lakásukat vásárlók után.

Közepes lakásokat keresünk

A befektetők hasonló méretet (nagyjából 55 négyzetmétert) preferálnak, mint a fővárosban vásárlók, de mindezt 5 millió forinttal olcsóbban teszik. Negyedannyi az előtörlesztők aránya a fővárosban, mint a végtörlesztés hónapjaiban, vagyis alig haladja meg a 10 százalékot. Az értékesítés két legfőbb oka februárra a nagyobb lakásba költözés és az örökölt ingatlan értékesítése lett.

Vidéken nőtt kissé a 60-80 négyzetméteres méretkategória iránti kereslet, bár a többség (59 százalék) ez alatt vásárolt. Fajlagos lakásárat tekintve továbbra is az 5-10 milliós kategória teszi ki a tranzakciók többségét, 58 százalékot. Budán csökkent a 20 négyzetméter alatti garzonok iránti vásárlókedv egy hónap alatt, viszont növekedett a 20-80 négyzetméter közötti sávokban.

A lakás fajlagos árában így az 5 millió alattiról az 5-10 millió közöttire került át a hangsúly. Pesten a 100-200 Ft/négyzetméter sáv ugrott kissé, így az itt megvett lakások fele az 5-10 millió forintos kategóriába esett.