Szenvednek a vendéglátók

2012.03.08. 07:48
Idén a stagnálásnak is örülhet a vendéglátóipar, a dohányzási tilalom hatásaival szemben menekülési útvonalat a teraszok és a kerthelyiségek jelenthetnek.

A téli időszakban rendkívül alacsony forgalmat tapasztaltak a vendéglátó-ipari egységek, fellendülésre pedig nem számítanak a vállalkozások, a cél most a túlélés − mondta a Napi Gazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A kedvezőtlen gazdasági környezet mellett számos állami intézkedés is negatívan hatott a szektorra: a munkáltatói terhek növelése, az áfaemelés, a kötelező kamarai regisztráció vagy a dohányzási tilalom. Változást hozhat, ha a Szép kártya adminisztrációja egyszerűbbé, használata széleskörűvé válik, az étkezési támogatás változása azonban a vendéglátóknak, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is kedvezőtlen, a cégek ugyanis csak akkor élhetnek ezzel, ha az alkalmazott a cég telephelyén költi el étkezésre a pénzt.

A téli szezonban kevesebb vendég fajlagosan is kevesebbet fogyasztott − Háber Tamás vendéglátó-ipari szakértő szerint. Az elmaradt bevételeket részben pótolhatja a tavaszi időszak, a teraszok és kerthelyiségek kialakításából, illetve a közterület-használatból adódó többletköltségeket azonban a szórakozóhelyek igyekeznek minél később kifizetni, ezért a "kiülős" szezon a legtöbb helyen a lehető legkésőbb kezdődik majd el. A szolgáltatók jellemzően a korábbinál kisebb helyet bérelnek az önkormányzattól. Háber szerint egy terasz kialakítása meg is duplázhatja a bérleti díjat, a vendégek száma azonban nem lesz kétszer akkora.

 

A kinti helyiségek kialakítása 20−40 százalékkal növelheti a forgalmat, a szezon azonban csak május elsején kezdődik − hangsúlyozta Vágvölgyi Mihály, a Veranda Grill & Wine Étterem társtulajdonosa. Vágvölgyi szerint a teraszok, kerthelyiségek fontosságát növeli, hogy tompíthatják a dohányzási tilalom negatív hatásait. A forgalomnöveléshez jelenleg fűtőrendszerekre van szükség, a leghatékonyabb pedig a "télikert" kialakítása, ennek költsége azonban csak évek múlva térül meg − tette hozzá Vágvölgyi.

Háber úgy látja, a vendéglátók ennél kisebb költségeket sem engedhetnek meg maguknak, Magyarországon az utcára kiszoruló dohányzóknak szánt, nyugaton népszerű fűtött könyöklők sem terjedtek el. Vágvölgyi lehetséges megoldásnak tartja, hogy az egységek egy-egy beszállítóval állapodjanak meg fűtött terasz kialakítására.

Budapesti közterület-használati díjak (négyzetméterenként, ezer forint)
V. kerület 6,0−10,0
VI. kerület 5,0−6,0
II. kerület 2,0−4,5
XIII. kerület 2,0−3,0
VIII. kerület 1,0−3,5
 Forrás: Fővárosi Önkormányzat