Több bank olcsóbban ad hitelt

2012.03.09. 07:07

Mint minden ősszel és tavasszal, amikor az ingatlanpiac picit meglódul, a bankok is hajlamosabbak új akciókat, kedvezményeket bevezetni, hogy magukhoz csábítsák azokat az ingatlanvásárlókat, akiknek hitelre van szüksége. Idén is kibontakozni látszik ez: a Budapest Bank és a K&H Bank az induló, egyszeri költségek terén akciózik, míg az OTP háromlépcsős kedvezményrendszert kínál új ügyfeleinek – áll a Bankráció.hu pénzügyi szakportál elemzésében.

Egyértelműen folytatódik az a trend, miszerint a bankok egyre több szállal próbálják az ügyfeleket magukhoz csábítani és ott is tartani (jövedelemutalás, csoportos beszedések, egyéb banki szolgáltatások igénybevétele), illetve továbbra is csak a prémium kategóriás ügyfelek számíthatnak az átlagosnál jobb kondíciókra. Ez utóbbiak eléréséhez a bankok akár több százalékpontos kamatkedvezményt is felajánlanak.

Ez általában 250 ezer forint havi nettó fizetéstől kezdődik, bár sok esetben minimum 350 ezer forintos jövedelem, vagy egyes bankoknál ennek többszöröse sem mindig elég a legalacsonyabb kamatfelár eléréséhez. Az alábbi példák egy 10 millió forintos, 20 év futamidejű lakáshitelt vesznek alapul.

Akár 6 százalékos thm a Budapest Banknál

A Budapest Banknál az Egyenlítő hitellel lehet elérni a legjobb feltételeket. Ennek lényege, hogy a hitel futamideje során a bankhoz vitt megtakarításaink a hitel kamatával kamatoznak, de ezeket az ügyfél nem kapja meg, hanem az automatikusan betörlesztődik a hiteltartozásba. Mivel ez egyfajta jóváírás, itt még kamatadó sem jön számításba, tehát a pillanatnyi kamatokkal nézve ez 11,88 százalékos hozamot jelent – ezt egyik lekötött betéttel sem lehet elérni.

Így, ha egy legalább 190 ezer forintos jövedelm a bankszámlára érkezik, és havonta ötezer forintot félreteszünk a bankszámlánkon – amihez bármikor megkötés nélkül hozzáférhetünk –, akkor a hitelünk futamideje 31 hónappal csökken, vagyis összességében hamarabb lezárul a törlesztés.

„Azoknak az ügyfeleknek, akiknek legalább 200 ezer forintos jövedelme van, és havonta félre is tudnak tenni akár öt-tízezer forintot, az egyik legjobb megoldás ez a hitel, hiszen sehol máshol nem lehet ilyen jelentős kedvezményeket elérni” – állítja Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője. Az Egyenlítő lakáshitelnél a thm 12,76 százalék, de ez akár 6 százalék is lehet attól függően, hogy mennyire használjuk ki a hitel lehetőségeit.

A szakportál szerint a kezdeti költségek itt ötvenezer forint alatt vannak, a 35 000 forintos értékbecslési díjat a bank utólagosan visszatéríti a hitel folyósítása után.

Sok a kedvezmény a K&H-nál is

A bank visszatért a korábbi akcióhoz, amely keretében elengednek sok kezdeti költséget (a szerződéskötési díjat, az értékbecslés díját, a TakarNet díjat, a térképmásolat lekérdezésének díját), valamint visszatérítenek a közjegyzői okirat díjából maximum hatvanezer forintot, lakáshitelek esetén pedig az energiatanúsítvány díjából maximum negyvenezer forintot. Kevésbé pozitív, hogy a kedvezmények közül némely esetben Zéró számlacsomag, illetve meghatározott otthonbiztosítás szükséges.

A banknál továbbra is él a félszázalékos kamatkedvezmény jövedelemutalás esetén, valamint prémium banki ügyfeleknek – ehhez havonta a legalább 400 ezer forintos fizetés bankszámlára utalása szükséges – további negyed százalékos kamatkedvezményt adnak. Viszont annak ellenére, hogy az ügyfélnek 400 ezer forintos jövedelme van, és azt a bankhoz utalja, nem biztos, hogy a bank minden esetben a legjobb árazású hitelét, legalcsonyabb kamatfelárat fogja kapni. A K&H bank lakáshiteleinek thm-je 11,68 és 11,96 százalék között mozog.

Háromféle kedvezménnyel csábít az OTP

A legnagyobb magyar bank háromféle kedvezményt ajánl. Első körben a lakáshiteleknél 0,75 százalékkal csökkentették a kamatfelárakat, ami jelentős könnyebbséget jelenthet 20 éves futamidő során – valamint idén lakáshiteleknél még nemigen láthattunk kamatcsökkentést.

Az OTP-nek egy speciális kedvezményrendszere van, a Hűség1 szolgáltatás. Itt a hitel futamidejének első 5 évére akár 2,7 százalék kamatkedvezményt is kaphatunk, ha különböző feltételeket teljesítünk (például jövedelem a bankhoz utalása, havonta 2 csoportos beszedési megbízás adása, lakás-takarékpénztár megkötése).

Hogy a bank még jobban személyre tudja szabni az ajánlatot, különböző kamatfelár-kedvezménnyel díjazzák. Az így „összegyűjthető” kedvezmény mértéke március 3-án még maximum 2,1 százalék volt, azóta pedig ezt a bank megemelte 2,7 százalékra, tehát további kedvezményeket kaphatnak azok, akik minél több szállal kapcsolódnak a bankhoz.

Ezen felül még a különböző hitelösszeg-sávok tükrében is kedvezményeket nyújtanak, így például 6 999 999 forintos hitelt 6,15 százalékos kamatfelárral (+ 3 havi BUBOR) kaphatjuk meg, míg 7 000 000 forintra már csak 5,90 százalékos kamatfelárat kell fizetni.

A bank a prémium ügyfeleinek további kedvezményeket is felajánl a Tavaszi díjkedvezményes akció keretében. Az akciós április 20-ig tart és az értékbecslési díjat térítik meg szerződéskötés után, a közjegyzői díjat a bank fizeti meg helyettünk, illetve a hitelkeret beállítási jutalékot is elengedik. Ehhez Prémium Plusz bankszámlát kell nyitnunk, melynek a havi díja 990 forint kedvezményesen. Az OTP lakáshiteleinel a thm-je 14 százalék körül mozog, attól függően, hogy milyen kedvezményeket veszünk igénybe.