Megszűnik az Aegon magánnyugdíjpénztára

2012.03.12. 12:51 Módosítva: 2012.03.12. 14:31

Az Aegon Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése várhatóan a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről fog dönteni, ezt javasolja a cég vezetősége – közölte hétfőn az Aegon. A tagok az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba, vagy március 31-ig visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. A cég önkéntes nyugdíjkasszája megmarad.

A lépést a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülésével magyarázza az Aegon. Mint ismert, a parlament a múlt év végén úgy döntött, hogy a 2010 végén eredetileg csak 14 hónapig az állami nyugdíjrendszerbe átirányítani tervezett munkavállalói nyugdíjjárulék végleg oda kerül, vagyis a magánkasszákba nem érkezik többet nyugdíjjárulék.

Ez új helyzetet teremtett, amelyben a magánkasszáknak is újra kell gondolniuk a működés lehetőségeit. Mivel a kasszák nem kaphatják meg a fizetésekből levont tagdíjakat, így nincs miből levonják a működési költségeiket sem.

Ennek az első jelei máris láthatók: a nyugdíjpénztárak legfrissebb adatai szerint hiába voltak jók a kasszák hozamai, a működési eredmények miatt mínuszban zárták az elmúlt évet. A Világgazdaság összesítése szerint az év végén meglévő, 99 601 tagot számláló tizenhárom nyugdíjpénztár, amely mintegy 226,3 milliárd forintot kezelt, az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel.

A kasszák megszűnése és koncentrációja már korábban megkezdődött: a Quaestor nyugdíjpénztáránál már a végéhez közelít a végelszámolás, ami a Honvéd pénztárnál is megkezdődött, és az Erste kasszája is jelezte, hogy nyáron befejezik a működést. Az Életút és a Vasutas pénztárak is ezt a megoldást választották, a Generali pedig nyugdíjpénztára pedig beolvadt a Dimenzióba. Már csak kilenc kassza van, ahol sem beolvadással sem végelszámolással nem kezdődött el a végjáték (Allianz, Aranykor, AXA, Budapest, Dimenzió, ING, MKB, OTP, Pannónia).