Itt a Matolcsy-féle tervhivatal

2012.03.20. 08:51

Az elnöke és a szakértők egy része már megvan, a többi állásra meghirdették a pályázatokat, lassan feláll a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) mintegy százfős gárdája. A közel 1,2 milliárd forintból gazdálkodó tervhivatal – ahogyan a szervezetről beszélnek – elvileg senki helyett sem fog dolgozni, írja a Népszabadság.

Attól függetlenül, hogy a hozzá tartozó ügyek érintik számos más szervezet (így a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) munkáját, és azok közül a feladatok közül is többet el kell látnia, amelyre közel kétmilliárd forint megbízást kapott a Századvég Alapítvány, a felügyelő szaktárca azt mondja: a NTH nem valaki helyett, hanem másokkal szorosan együttműködve kíván létezni.

A nemzetgazdasági miniszter Horkay Nándort, a VÁTI Kht. Területi Tervezési és Értékesítési Irodájának igazgatóját nevezte ki a hivatal elnökévé, az elnökhelyettesek kiválasztása egyelőre folyamatban van. Az NTH munkatársai részben a VÁTI stratégiai és területi tervezéssel, értékeléssel foglalkozó szakemberei közül kerülnek ki, másokat pályázatokon választanak ki, illetve az államigazgatáson belül is válogatnak.

A szaktárca szerint az NTH azért mindenekelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium kompetenciájába tartozó feladatokat látja majd el a világos, minisztériumi statútumokban rögzített kompetenciák alapján.