Minden rendben a Tescónál

2012.03.24. 10:04

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és Tesco áruházlánc közös közleménye szerint a Tesco élelmiszerbiztonsági gyakorlata megfelel az előírásoknak. A médiában elhangzott, a húsáru kezelésével kapcsolatos hírek hatására indított soron kívüli hatósági ellenőrzés során nem tártak fel rendellenességet az ellenőrzött Tesco áruházaknál.

Gerry Gray a Tesco magyarországi vezérigazgatója közölte: örül, hogy a hatóság extra ellenőrzésekkel reagált a médiában elhangzott vádakra, mert semmi sem oszlatja el úgy az esetleges kételyeket, mint egy független, hiteles szervezet minősítése. Az első körben vizsgált 26 áruházban az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően történt a húsáru kezelése.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke elmondta: a hatóság folytatja az ellenőrzéseket, a beérkező közérdekű bejelentések kivizsgálása prioritást élvez, és a bejelentések megkönnyítése érdekben hamarosan zöldszám-szolgáltatást indítanak.

A korábban megjelent hírek szerint évek óta gyakorlat volt a multinál a lejárt szavatosságú hústermékek újracsomagolása, majd értékesítése, hogy minimalizálják a veszteséget. A beszámolók alapján az alkalmazottak a feletteseik utasításait követték az adott esetekben.

A Tesco a vádak megjelenése után azonnal visszautasított minden állítást, amelyek az élelmiszerbiztonsági szabályok szándékos megsértéséről szóltak. Akkori állításuk szerint a vállalat vezetése soha semmilyen szabályszegésre nem adott utasítást. A szabálytalanságok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak.

Az áruházlánc szerint Magyarországon belül egyébként is egyedülálló módon húsgarancia-program működik, amelynek keretében a vásárlók 24 órán belül visszavihetik a friss húsárut. Ha a minőséggel nem elégedettek, a vállalat a vételár dupláját téríti vissza.