16 ezer rokkantnyugdíjas bukhatja pénzét

2012.03.30. 16:30

Még több mint 16 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett be felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez – közölte az erőforrásminisztérium pénteken. A jelentkezési határidő március 31-én jár le. A bejelentkezést elmulasztók ellátásának folyósítását május 1-jétől a nyugdíjfolyósító igazgatóság megszünteti. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelem terjeszthető elő.

A tárca tájékoztatása szerint a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül eddig csak 179 427-en fordultak az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak. Korábban már több érdekvédelmi szervezet is arra kérte az érintetteket, időben adják be felülvizsgálati kérelmüket.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal az első két hónapban 6676 vizsgálatot végzett el; 1224 embert minősítettek nem megváltozott munkaképességűnek, további 1194-et rehabilitálhatónak.

A január elsejétől érvényes jogszabály-módosítás értelmében március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez.

A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. A felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatóak; nekik a rehabilitáció után, míg azoknak, akikről kiderül, hogy munkaképesek, haladéktalanul vissza kell térniük a munkaerőpiacra.

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát a tavaly tavasszal bemutatott Széll Kálmán-tervben ígérte meg a kormány. A felülvizsgálatok ősszel kezdődtek, a múlt év végén Veszprém megyében egy átminősítés tragikus fordulatot vett, egy férfi öngyilkosságot követett el, miután azt állapították meg róla, hogy munkára alkalmas.