NGM: Ilyen még nem volt

2012.03.30. 17:20 Módosítva: 2012.03.30. 17:22
Az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3%-át jelenti, közölte az NGM pénteken. Az egyszeri tételek nélkül a költségvetési hiány – a vállalt 2,94 % helyett – 2,43% lett, amely az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási siker a Matolcsy-minisztérium szerint.

A közlemény megjegyzi: a rendszerváltás óta Magyarországon még soha, egyetlen kormány sem tudta költségvetési többlettel zárni az évet. Az, hogy 2011 pozitív egyenleggel zárul, és  „egy egészen kivételes helyzet, még akkor is, ha ebben néhány különleges intézkedés is szerepet játszott” – jegyzi meg az NGM, finoman utalva a 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítására.

A minisztérium szerint a tervezettnél kedvezőbb hiány „egyértelműen az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető” – habár ez elvileg nagyjából húsz százalékkal, több százmilliárd forinttal csökkentette a költségvetés bevételeit. Az NGM szerint viszont az új rendszer 40 ezer új munkahelyet teremtett és mintegy 6 százalékos reálkereset-növekedést produkált, „jelentősen javította a gyermekes családok anyagi helyzetét és hozzájárult a gazdaság kifehéredéséhez”. Az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető 60 milliárd forintos többletbevétel pedig hozzájárult a pénzügyi konszolidációhoz is.

A vártnál pozitívabb államháztartási hiány alakulását azért is tekintjük jelentős előrelépésnek, mert sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a Magyar Kormány képes – az egyszeri tételek nélkül – az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartani. A 2011-ben elért 2,43 százalékos költségvetési hiány jelzésértékű arra vonatkozóan is, hogy a Magyar Kormány a kézben tartott, fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett 2012-ben is tudja teljesíteni a kitűzött 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos hiányt.

A Portfolio.hu emlékeztet arra, hogy a kép persze korántsem ilyen kedvező. „Valóban kivételes volt a tavalyi év, de nemcsak a 3 százalék alatti cél teljesítése miatt, hanem annak megvalósításának módja miatt is (a GDP közel 10 százalékának megfelelő vagyon került az államhoz a magánnyugdíjpénztáraktól). Emlékezetes, az Európai Bizottság részben azért léptette tovább a Magyarország ellen kilenc éve folyó túlzott deficit eljárást, mert úgy értékelte, hogy az előírt határidőre, 2011-re a kormány nem teljesítette az EU elvárásait, és a költségvetés strukturális pozíciója romlott. Vagyis ebből a szempontból az óriási, várakozásokat meghaladó költségvetési többlet nem javított az ország megítélésén” – jegyzi meg laptársunk elemzése.