A Suzuki hizlalja fel a Rábát

2012.04.05. 11:04

Vidéken

Suzuki gazda éveken át hizlalta Rábát. Egy vészjósló hajnalon, amikor Rába már jóval mázsán felülivé serdült, és akár 400 forintot is el lehetett kérni kilójáért, kikallantyúzta az ólajtót, bement a házba, és elvágta Suzuki gazda torkát, visszament az óljába, és elégedetten böfögött egyet.

tsza

Évente mintegy 2,5 milliárd forintos árbevételt hozhat a Rábának az a megállapodás, amelynek keretében a társaság alkatrész üzletága hátsó ülésvázakat és -huzatokat, valamint fejtámlahuzatokat gyárt a Suzuki új generációs modelljébe, közölte a társaság a BÉT honlapján.

A hat évre szóló beszállítói jogot kemény versenyben nyerte el a Rába Járműipari Alkatrész Kft. a Suzuki ülésrendszerekért felelős Magyar Toyo Seat Kft.-től. Az új járműtípusba beépítendő ülésvázakat, -huzatokat és fejtámhuzatokat a móri üzem szállítja. A termékek különlegessége, hogy kartámaszos, dísztűzött változatban is készülnek.

A szerződés révén a Suzuki számára szállított Rába-termékek köre tovább bővült, amely így teljes egészében lefedi a társaság kompetenciájába tartozó, külső beszállítók által elnyerheő termékportfoliót. A 6 évre szóló megállapodás az új modell teljes életciklusára biztosítja a gyártási jogokat a Rábának. Az újonnan elnyert üzlethez egy technológiai korszerűsítési program is kapcsolódik. "A Rába Csoport középtávú stratégiájában az alkatrész üzletág céljai között jelölte meg a Magyar Suzuki Zrt.-vel és Magyar Toyo Seat Kft.-vel történő minél szorosabb együttműködést nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására, valamint a széleskörű vevői igények kielégítésére" - közölte a társaság.

Mint ismert, az állam a tavalyi év végén döntő befolyást szerzett a Rábában. A cég 73,84 százalékos tulajdonosává válik a versenyhatóságok jóváhagyása után. A társaság tavaly az alkatrész üzletágban 10,8 milliárd forintos bevételt ért el, melyhez képest a mostani megállapodással kapcsolatban jelzett 2,5 milliárd forintos bevétel 23 százalékos arányt jelent. A cég részvényei a Budapesti Értéktőzsdén 735 forinton állnak 1,23 százalékos pluszban.