Tovább drágulhat a benzin

2012.04.07. 10:48

Bár az olaj ára nem emelkedett a nemzetközi piacokon, a forint gyengülése miatt jövő héten ismét emelkedhet a hétről hétre új csúcsot döntő benzinár - írja a Portfolio.

A stratégiai olajkészletek felszabadítására vonatkozó spekulációk hatására továbbra is nyomás alatt áll az olaj árfolyama, mely az utóbbi hónap kereskedési sávjának alsó szélénél tartózkodik. A múlt heti átlagos értékhez képest azonban a Brent mindössze 0,3 százalékkal csökkent.

Miközben az olajár lefele tartott, a benzin dollárban mért jegyzésára stagnált, a gázolajé pedig 0,6 százalékkal került lejjebb. A benzin ára az utóbbi hetekben érdemben felülteljesítette az olajár mozgását, ez látszott a napokban is. Mivel azonban a keresleti kilátások gyengék a benzin piacán, várhatóan pár hónapon belül annak árelőnye is mérséklődhet.

A forint árfolyama viszont az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz képest, ami kedvezőtlen hír az autósok számára. A forintban mért átlagos benzinár 1,6 százalékkal, a gázolajár pedig 1 százalékkal emelkedett mindezek hatására.

Ennek hatására itthon jövő héten folytatódhat a hetek óta tartó áremelési hullám. Jelenleg a benzin átlagára 451, a dízelé pedig 441 forint, miután múlt héten 5 forinttal emelte a benzin árát a Mol.