300 közelében az euró

2012.04.10. 18:16 Módosítva: 2012.04.10. 18:16

A forint nagyot gyengült délután két óra után. A jegyzések 295 forint környékéről 299-ig szaladtak. A dollár délután hatkor 229 forint közelében van, a svájci frank 249 forintig gyengült. A gyengülést elsősorban a nemzetközi tőkepiaci hangulat leromlása magyarázza.

A forint gyengülésével párhuzamosan az országkockázatunk is másfél havi csúcsra emelkedett, annak ellenére, hogy a kormány ma két bejelentéssel is próbálta javítani a hangulatot. Az egyik jelzés az NGM-től érkezett, a szaktárca bejelentette, hogy április második felében hozza nyilvánosságra a legújabb konvergenciaprogramot, amit már nagyon várnak a piacok.

A másik jelzés Pleschinger Gyulától, a magyar EU–IMF-tárgyalódelegáció tagjától jött, eszerint biztosan lesz megállapodás a kormány és a nemzetközi szervezetek között egy újabb hitelcsomagról, ami a várakozások szerint érdemben javítana az ország és a forint piaci megítélésén.

Az egész régiót büntetik

A délutáni forintgyengülés mértéke megegyezik a lengyel zloty euróval szembeni értékvesztésével és a rendszerint stabil cseh korona is fél százalék körüli leértékelődést mutat. A zloty az euróval szemben másfél hónapos, a cseh korona egyhetes mélyponton jár az euróval szemben – írja a portfolio.hu.

A lapnak Éder György, a Raiffeisen Bank Treasury kereskedési vezetõje azt mondta, véleménye szerint az eurózóna periféria piacainak (spanyolok, olaszok) szenvedése okozhatja a forint gyengülését.