Április végéig csúszhat a konvergenciaprogram

2012.04.10. 15:48
A kormány április 15. és április 30. között nyújtja be a konvergencia programot az Európai Bizottságnak, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium holnapján lesz nyilvános – nyilatkozta a tárca a Portfolio.hu kérdésére.

A pontos időpont tehát egyelőre még nem ismert, a kormány a stabilitási és növekedési egyezményben foglaltaknak igyekszik megfelelni, mivel a brüsszeli előírások szerint a kormányoknak lehetőleg minden évben április 15. napjáig, de legkésőbb április végéig kell elküldeniük a konvergencia (illetve az euróövezeti országoknak a stabilitási) programot.

A legújabb konvergenciaprogramot nagy várakozás előzi meg. Egyrészt a kormányzati kommunikáció alapján ezzel szeretnénk újra megnyerni a befektetők bizalmát, és javítani az ország megítélését.

Másrészt a kormány a konvergenciaprogramban szereplő költségvetési intézkedéscsomaggal igyekszik majd megfelelni Brüsszel elvárásainak. Remélik, hogy a konvergenciaprogram fényében az uniós pénzügyminiszterek a június 22-i ülésükön hatályon kívül helyezik azt a döntést, ami 2013 januárjától Magyarországnak járó uniós forrásokat fagyasztana be a fenntarthatatlan költségvetési pályánk miatt.

Az Európai Bizottság ugyanis az idei évben egy 130-140 milliárd forintos, míg 2013-ra mintegy 400 milliárd forintos lyukat lát a büdzsében. A kormány tervei szerint a Széll Kálmán Terv hiánytalan teljesítésével ennek az elcsúszásnak a nagy része kezelhető.

Pleschinger Gyula, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára  korábban azt nyilatkozta, hogy április közepére elkészül a konvergenciaprogram aktualizált változata, készül egy fejlesztési stratégia, egy gazdasági akcióterv. "Újra összeáll az a nagybetűs sztori, ami tavaly Széll Kálmán Terv néven futott ki, ugyanezt szeretnénk folytatni. Szeretnénk elmagyarázni, mi az, ami a Széll Kálmán Tervből hátra van, amit be kell még fejezni" - mondta.

„Az ember a lelkét kiteszi azért, hogy ezt a nyavalyás megállapodást végre elkezdjük tárgyalni” - fakadt ki indulatosan nemrég egy közgazdászrendezvényen Martonyi János külügyminiszter, mondván, minden ellentétes híreszteléssel szemben a kabinet szeretne hitelmegállapodást kötni az IMF–EU párossal.