Tönkrevágta a fagy a gyümölcsösöket

2012.04.10. 11:29

Komoly károkat okozott a fagy a magyarországi gyümölcsösökben, az elmúlt két nap hideg éjszakája az elsődleges felmérések szerint a tavalyinál is nagyobb pusztítást okoztak a gyümölcsösökben - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke..

Mártonffy elmondta, hogy az ország hat térségéből - Zalától a Dél-Alföldig - mindenhonnan olyan jelzéseket kapott, hogy a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradó éjszaka nagy károkat okozott országszerte a gyümölcsösökben. Kiemelte, hogy főként a hétfőről keddre virradó éjszakán keletkezett nagy kár.

Mivel úgynevezett szállított fagyról volt szó, azaz nemcsak az ország egyes területeit, régióit érte kár, hanem egész területét - gyakorlatilag technológiai eszközökkel lehetetlen volt a védekezés. Emellett az erős fagy - mínusz négy-mínusz kilenc Celsius fok - az egész ország területét érintette - mondta Mártonffy Béla.

A károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel. Azokat várhatóan a jövő héten összesítik. A tényleges károkról pedig ezt követően lehet majd teljes képet alkotni - jelezte a FruitVeB elnöke.

Gulácsi Mihály, a csengeri Szatmári Ízek Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta, hogy kedd délutánra a fagy hatása már jól látszott a fákon, a bimbók nagy része bebarnult, s azok várhatóan le is hullanak a társasághoz tartozó 80 termelő összesen 100 hektáros gyümölcsösében. Megjegyezte: a térségben "egy-másfél héttel hátrább tart a kitavaszodás", így többnyire még zöldbimbósak a gyümölcsfák, piros bimbós állapotban a Gála és a Jonagold almafák vannak, így azokat pusztította a fagy.

Rácz Imre, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökségi tagja, balkányi egyéni agrárvállalkozó közölte: Balkány környékén mínusz 8 fokos hőmérsékletet mértek kedd hajnalban. A fagy – szerinte – 100 százalékos kárt okozott a korai cseresznye, meggy és kajszibarack fákon. Az almásokban a piros bimbók nagyrészt elfagytak, a zöldbimbós állapotban lévő virágokból viszont még remélnek termést a gazdálkodók. Leginkább az Idared almafajtánál, hiszen azon még csak most kezdenek fesleni a virágrügyek – tette hozzá.

A Vidékfejlesztési Minisztérium hatvan százalékos díjtámogatást fog nyújtani az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz a jövőben. A díjtámogatást az egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők.