Szerdán jöhet a 470 forintos benzinár

2012.04.16. 13:54

Szerdán nulla órától bruttó négy forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi listaárát a Mol – tudta meg a Portfolio.hu. A benzinár új csúcsra emelkedik, és tovább távolodik a gázolajtól, amely ára most nem változik.

Szerdától az olajtársaság a benzin literjét bruttó 436,6, a gázolajét pedig bruttó 425,7 forintért adja majd a kiskereskedőknek. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással, tehát 4 forintos benzináremeléssel szembesülnek majd szerdán az állomásokon.

Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 453-454 forintos, a gázolajat pedig 442-443 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd. A benzin ára a szerdai emeléssel új, soha nem látott magasságba kapaszkodik, és egyre jobban lehagyja a március vége óta nem változó gázolajárat.

A holtankoljak.hu adatai alapján arra lehet számítani, hogy a legdrágább kutakon – jellemzően autópályák mentén, illetve benzinkutakkal kevésbé ellátott térségekben – a benzin literenkénti ára elérheti, helyenként át is lépheti a 470 forintot; jelenleg ugyanis már van olyan kút, ahol 468,9 forintért lehet tankolni (bár a felső átkategória jellemzően 464-465 forintnál van). Az áremelés emellett várhatóan azt is eredményezi, hogy 440 forint alatt már sehol nem lehet majd tankolni.

Az újabbnál-újabb árcsúcsokat követően az előttünk álló hetekben már akár lefelé is veheti majd az irányt a benzin ára, és bár kisebb mértékben, de a gázolajár is csökkenhet, írja laptársunk.